Alimentele care ridică starea de spirit. Ce mâncăm pentru o dispoziție mai bună

Acidul valproteic este un medicament psihoregulator folosit des în utilizarea tulburărilor psihice caracterizate prin schimbări bruște ale dispoziției.

Acidul valproteic se poate regăsi în produsele farmaceutice ca Depakine, Depakote sau Stavzon, ele fiind folosite pentru tratarea pacienților maniaco-despresivi sau a celor care suferă de afecțiuni similare.

Potrivit eurekalert.org, pentru a avea o stare de spirit mai bună, am putea consuma ciocolată sau fructe de pădure. Un studiu recent publicat arată că moleculele din ciocolată, majoritatea fructelor de pădure și alimentele bogate în Omega 3 au efecte pozitive asupra dispoziției. Efectul pe care acestea îl au este comparabil cu cel am medicamentelor anterior menționate.

Ameliorarea stărilor psihologice

Conducătoarea studiului, Karina Martinez-Mayorga, arată că există numeroase dovezi care demostrează că substanțele chimice din ciocolată, afine, mure, zmeură, căpșune, ceaiuri sau alte alimente pot fi folosite pentru ameliorarea stărilor.

”Următoarele ținte sunt identificarea unor compuși regăsiți în alimente, care să acționeze nu doar asupra instabilității, ci și a sănătății cognitive, care să sporească activitatea mentală și să prevină pierderile de memorie.”, spune aceasta.

La studiu au fost analizate peste 1.700 de substanțe care alcătuiesc aromele alimentelor obișnuite și au fost prezentate la cea de-a 244-a întâlnire națională și expoziție a Societății Chimice Americane, cea mai amre societate științifică din lume.

Acest studiu a implicat utilizarea tehnicilor de chimioterapie, aplicarea metodelor informatice pentru rezolvarea problemelor chimice, pentru a examina structurile chimice ale mai mult de 1.700 de ingrediente aromatice pentru alimente, pentru similitudini cu antidepresivele aprobate, medicamentele comercializate și agenții cu activitate antidepresivă raportată.

În viitor, spune conducătoarea studiului, echipa sa intenționează să se deplaseze din zona de analiză a bazei de date pentru a începe efectiv testarea ipotezei aromelor / stării de spirit în mod experimental.

Sursă foto: Dreamstime