Presa amintește acum că averea Reginei a fost implicată în scandalul ”Paradise Papers”, o investigaţie jurnalistică asupra practicilor de evitare a impozitelor de către politicieni, oameni de afaceri şi celebrităţi din toată lumea, potrivit Yahoofinance.

Grantul suveran, o plată anuală fixă ​plătită familiei regale din fonduri publice

Familia regală britanică este susținută, conform tradiției, din fondurile contribuabililor, ca urmare a unui acord încheiat de regele George al III-lea la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Grantul suveran este o plată anuală fixă ​​care este plătită familiei regale din fonduri publice.

În 2021 și 2022, valoarea grantului suveran a fost stabilită la puțin peste 86 de milioane de lire sterline.

Aceste fonduri sunt folosite pentru a acoperi o varietate de cheltuieli, inclusiv costuri de călătorie, securitate și angajamente oficiale. Grantul ajută, de asemenea, la finanțarea întreținerii reședințelor regale, cum ar fi Palatul Buckingham.

Grantul Suveran este folosit pentru a sprijini regina și familia acesteia, dar și pentru a plăti costurile asociate cu succesiunea tronului.

Familia regală britanică este adesea denumită „Firma”, după ce fostul premier Margaret Thatcher a folosit acest termen pentru a descrie monarhia drept o afacere.

Un portofoliu de miliarde

Familia regală are un portofoliu foarte mare și diversificat de active, inclusiv imobiliare, obiecte de artă și investiții. Regina deținea aproximativ 38 de miliarde de dolari în active. Acestea includ proprietăți precum Crown Estate, Palatul Buckingham, Ducatul de Lancaster, Ducatul de Cornwall, Palatul Kensington și Crown Estate Scotland.

Monarhul nu are dreptul să vândă niciunul dintre aceste active, dar Familia Regală primește 25% din profiturile obținute de Crown Estate.

„Poşeta privată” („privy purse”) se referă la venitul privat al reginei. Aceşti bani provin din încasări, aproximativ 650 de milioane de lire sterline, obţinute din diverse bunuri (terenuri, titluri financiare) ale Ducatului de Lancaster, proprietate a regalităţii încă din Evul Mediu.

Colecție de bijuterii, estimată la 5,5 miliarde de dolari

Oficial, Bijuteriile Coroanei sunt considerate neprețuite și nu sunt asigurate. Deși nu există cifre oficiale privind valoarea lor, întreaga colecție de bijuterii a Reginei este estimată la 5,5 miliarde de dolari.

Sunday Times scrie că răposatul soț al Reginei, Prințul Philip, a lăsat o proprietate în valoare de 10 milioane de lire sterline, inclusiv o colecție de artă cu aproximativ 3.000 de lucrări. Mare parte a acestei colecții a fost lăsată familiei și prietenilor.

Regele Charles moștenește Ducatul de Lancaster, o proprietate privată cu bunuri comerciale, agricole și rezidențiale deținute de regalitate încă din Evul Mediu.

El va pierde însă Ducatul de Cornwall, o altă proprietate privată, din sud-vestul Angliei. Aceasta va reveni fiului mai mare al lui Charles, prințul William, care acum a devenit moștenitorul tronului.