Un miliard de euro. Atat asteapta Agentia Romana pentru Investitii Straine sa intre in acest an in Romania de pe urma achizitiilor efectuate la companii private locale de catre investitori staini.


Anul trecut ramane unul de referinta pentru piata din punctul de vedere al miscarilor de actionariat care au avut loc in companiile autohtone. Achizitia Mobifon de catre Vodafone, a operatorului de cablu Astral Telecom, de americanii de la UPC, fuziunea HVB – Banca tiriac, consolidarea



actionariatului de la Orange Romania si, in fine, privatizarea BCR. Pare mult? Nici pe departe. 2006 se anunta la fel de spectaculos. Companii din retail, ca Domo sau Altex, din distributie, servicii financiare, servicii medicale si sanatate, IT si Telecom au ajuns la o masa critica ce le face sa intre in atentia fondurilor de investitii. Multe dintre acestea, cum ar fi Altex sau distribuitorul de produse si servicii de telecomunicatii Dasimpex, cauta de ceva vreme un investitor financiar care sa aduca aport de capital in afacere. Gupul Dasimpex a si gasit, iar tranzactia cu un fond de investitii, care vizeaza pachetul majoritar, poate fi una din primele din acest an.


Alaturi de retail si distributie, sectorul IT&C pare sa fie vedeta achizitiilor si fuziunilor din 2006. La RCS/ RDS, fondurile de investitii care detin actiuni sunt deja prezente de cinci ani si s-ar putea sa pregateasca un exit. Potrivit unor surse din piata, operatorul de cablu se afla chiar in atentia unui investitor strategic. Alte nume pe lista posibilelor achizitii, fuziuni sau tranzactii ce vizeaza pachete mai mici sau mai mari de actiuni sunt Rompetrol, K-Tech Ultra Pro, Terapia Cluj sau America House. La toate acestea bat la usa investitori interesati de preluare. Cate se vor si vinde?


Continuare:

 Cate afaceri vor merge la altar in 2006?