Una dintre ultimele colecţii ale lui Eric Weissenberg, consacrată lui Jules Verne, va fi scoasă la licitaţie, la casa Drouot, potrivit site-ului casei.

Pusă în vânzare de societatea Boisgirard-Antonini, între loturile colecţiei se află ”Insula misterioasă”, cu desene de Jules Verne şi care este estimată între 100.000 şi 150.000 de euro. O hartă a insulei misterioase este desenată de autor în creion şi are şapte legende topografice scrise tot de mâna romancierului.

Un ansamblu de fotografii, de scrisori personale, rare sau originale, broşuri ale romanelor lui Jules Verne sunt de asemenea scoase la vânzare.

Casa de licitaţie pune la dispoziţia colecţionarilor şi prima ediţie a romanului ”Cinci săptămâni în balon”, trimisă de autor fotografului Paul Nadar în 1865. Volumul este estimat între 8.000 şi 10.000 de euro.

Un portret oval de 15×10 cm al lui Jules Verne la vârsta de 28 de ani are un preţ estimat între 5.000 şi 6.000 de euro. În fotografie, ”Jules Verne pozează în romantic sobru şi chinuit”, potrivit site-ului casei Drouot.

Scriitorul francez Jules Verne (1828-1905) a fost un precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice. În 1863, editorul Pierre-Jules Hetzel i-a publicat primul roman, ”Cinci săptămâni în balon”, al cărui succes uriaş a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind publicate în serial în Magasin d'éducation et de récréation.

Romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea (”Copiii căpitanului Grant” (1868), ”Ocolul Pământului în optzeci de zile” (1873), ”Mihail Strogoff” (1876), ”Steaua Sudului” (1884), ”Vulcanul de aur”), cât şi lumi imaginare (”De la Pământ la Lună” (1865), ”Douăzeci de mii de leghe sub mări” (1870), ”Robur Cuceritorul” (1886).

Opera lui Jules Verne este populară în întreaga lume, fiind tradusă în 148 de limbi. Verne ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduşi autori, după Agatha Christie. În 2011, el era de asemenea autorul de limbă franceză cel mai tradus pe plan mondial. Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor de romane, potrivit statisticilor Unesco. NEWS.RO