Comitetul director al Asociaţei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2009, şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, să preia funcţia de preşedinte al asociaţiei.

Acesta îl va înlocui pe Christian Streiff, CEO al PSA Peugeot Citroen, care a deţinut funcţia pe parcursul anului 2008. „Industria auto mondială înfruntă două probleme semnificative: o severă criză financiară care a declanşat recesiunea economică şi o dificilă tranziţie către maşinile cu emisii reduse de CO2”, a declarat Ghosn analizând priorităţile pe care le va avea ca preşedinte al ACEA în următoarele 12 luni.

„2008 a fost un an dinamic pentru ACEA cu reducerea emisiilor de CO2 în vârful agendei, ca parte a ambiţiosului efort european de a gestiona efectele schimbărilor climatice”, a spus şi Christian Streiff. „Este esenţial ca ACEA să continue să exprime o poziţie comună, clară şi puternică în privinţa provocărilor pe care le întâmpină industriua auto într-un moment în care se confruntă cu o criză fără precedent”, a adăugat şeful PSA.

ACEA a fost fondată în 1991 şi reprezintă interesele a 15 companii producătoare de autovehicule: BMW Group, DAF, Daimler, Fiat, Ford Europa, General Motors Europa, Jaguar-Land Rover, MAN Nutzfahrzeuge, Porsche, PSA Peugeot Citroën, Renault, Scania, Toyota Motor Europe, Volkswagen şi Volvo. Aceste companii au, în total, peste 2,3 milioane de angajaţi la care se adaugă încă 10 milioane din sectoare adiacente.