De la computere la linii de croazieră, aceşti directori executivi au urcat în vârful ierarhiei fără a avea o diplomă de absolvire şi au desfiinţat ideea că, pentru a fi de succes, trebuie să ai una.

Alfred Taubman
Poziţie: fondator, Taubman Centers
Capitalizare: 3,3 mld. dolari

Alfred Taubman, fondatorul şi fostul director executiv al Taubman Centers, şi-a început cariera la 11 ani la un departament al retailerului Sims, unde a continuat să lucreze tot timpul liceului. După ce a abosilvit, a urmat cursurile Universităţii Michigan în Ann Arbor pentru mai puţin de un an, până care a fost înrolat în armată în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După război el s-a întors la Universitatea Michigan pentru a studia arta şi arhitectura. La puţin timp s-a căsătorit şi s-a transferat la seral. În loc să termine facultatea şi să obţină o diplomă, Taubman a văzut o oportunitate în imobiliare.

Richard Schultz
Poziţie: fondator/fost CEO, Best Buy
Capitalizare: 10,1 mld. dolari

Richard Schultz a început să lucreze ca distribuitor de ziare la vârsta de 11 ani şi a avut o serie de alte slujbe pe parcursul liceului. A plănuit să urmeze cursurile Universităţii St. Thomas, dar serviciul militar l-a oprit să îşi îndeplinească visul din liceu. După ce a terminat armata, Schultz a lucrat pentru tatăl său ca vânzător de componente electronice. Câţiva ani mai târziu, a pus bazele propriei sale companii, The Sound of Music, care vindea compomente audio, discuri, casete şi instrumente.

Ralph Lauren
Poziţie: CEO, Polo Ralph Lauren
Capitalizare: 11,9 mld. dolari

Ralph Lauren a pus bazele companiei în 1967 cu o linie de cravate bărbăteşti şi a dezvoltat-o într-un imperiu global în sectorul de îmbrăcăminte. Linia vestimentară creată de Lauren a avut succes datorită stilului său unic şi clasic care venea ca o contrapondere la stilul convenţional din acea perioadă. Numai cu dipolma de liceu în mână, Lauren şi-a urmat instinctul.

Richard Branson
Poziţie: CEO, Virgin Group
Valoarea companiei: 18 mld. dolari
Capitalizare Virgin Media: 8,1 mld. dolari

Uitaţi de absolvirea facultăţii, acest executiv nu a terminat nici măcar liceul. Richard Branson, actualul director executiv al Virgin Group, a renunţat la liceu la vârsta de 16 ani pentru a înfiinţa Student Magazine. Patru ani mai târziu, Branson a fondat Virgin Group, drept un retailer de comenzi prin poştă. Şi-a deschis primul magazin de muzică în Londra şi doi ani mai târziu a construit primul studiou de înregistrări Virgin. În 1977, Branson a semnat primul său contract cu un nume mare din muzică, Sex Pistols, şi a continuat cu artişti populari precum Rolling Stones şi Culture Club.

Micky Arison
Poziţie: CEO, Carnival
Capitalizare: 19,6 mld. dolari

În loc să îşi petreacă patru ani pe băncile facultăţii, acest executiv şi-a folosit timpul pentru a urca pe scara ierarhică până la vârful Carnival. Micky Arison a început la departamentul de vânzări al companiei şi a fost promovat la departamentul de rezervări în 1974. Ulterior a fost promovat pe poziţia de vice-preşedinte pe traficul de pasageri şi trei ani mai târziu a fost numit preşedinte al companiei.

Michael Dell
Poziţie: Fondator/CEO, Dell
Capitalizare: 30 mld. dolari

Majoritatea tinerilor de 19 ani ar cheltui 1.000 de dolari pe un week-end de vacanţă sau i-ar strânge pentru a-şi cumpăra o maşină, dar Michael Dell şi-a cheltuit banii pentru a fonda compania Dell. El şi-a extins compania cu ajutorul ideii că „tehnologia este despre validarea potenţialului uman“. În 1992, a devenit cel mai tânăr director executiv care a fost plasat în lista Fortune 500 realizată de revista Fortune. Echipa sa a început cu un om şi a ajuns la un număr de 100.000 de angajaţi în numai opt ani.

Mark Zuckerberg
Poziţie: Fondator/CEO, Facebook
Valoarea companiei: 100 mld. dolari (cea mai recentă estimare)

Chiar dacă Facebook nu este listată pe bursă, nu putem ignora acest executiv din lista noastră. Când era copil a creat unelte de comunicare rudimentare şi jocuri din propriul dormitor. În liceu, a dezvoltat un program MP3 şi curând a primit oferte de la AOL şi Microsoft, pe care le-a ignorat. După ce a fost acceptat la Harvard, Zuckerberg a construit un program denumit Facemash, care afişa poze cu studenţi şi permitea colegilor să voteze care este cel mai atractiv. Vestea despre talentul lui Zuckerberg s-a răspândit şi colegii săi de la Harvard, Cameron şi Tyler Winklevoss, l-au rugat să lucreze la o idee pentru o reţea socială denumită Harvard Connection. El a renunţat la proiect, după ce a început să lucreze un diferit site de socializare, pe care iniţial l-a numit TheFacebook.com. (fraţii Winklevoss l-au dat ulterior în judecată pentru că le-a furat ideea).

Paul Allen
Poziţie: Co-Fondator, Microsoft
Capitalizare: 226,2 mld. dolari

Paul Allen, care a pus bazele Microsoft alături de Bill Gates, prietenul său din copilărie, este un alt director executiv care nu a obţinut o diplomă. Allen îl cunoştea pe Gates şi amândoi aveau abilităţi să codeze un limbaj de programare şi după ce l-a convins pe acesta să lucreze amândoi la un asemenea proiect pentru computerul Altair 8800, un model apărut pe coperta revistei Popular Electronics, sistemul de operare rezultat s-a dovedit a fi o nouă revoluţie tehnologică.

Bill Gates

Poziţie: Co-fondator/Preşedinte, Microsoft
Capitalizare: 226,2 mld. dolari

Bill Gates s-a înscris la Harvard în 1973. Gates, care stătea la câteva camere depărtare de actualul CEO al Microsoft, Steve Ballmer, a creat BASIC, un limbaj de programare pentru primele microcomputere, încă din primii ani de facultate. A renunţat la şcoală încă din perioada de juniorat pentru a-şi canaliza tot efortul spre o companie pe care a denumit-o Micro-soft, cu prietenul său din copilărie Paul Allen.

SURSA: CNBC