Mulţi au speculat faptul că oamenii se vor conecta la un moment dat la resursele spaţiale, de la elementele rare de pe Lună, până la exploatarea asteroizilor şi cometelor din apropierea planetei noastre, care ar putea reduce costurile şi timpul necesar pentru viitoarele misiuni în spaţiu. Totuşi, tehnologiile actuale nu permit recuperarea acestor resurse extraterestre.

Unde sunt, însă, unele dintre cele mai bogate locuri din Univers?

7. Planeta Diamant

La începutul acestui an a fost anunţată descoperirea unei planete compusă din carbon. Aceasta este atât de densă, încât o mare porţiune din planetă este posibil să fie compusă din diamant. Astronomii care au făcut descoperirea cred că este mult mai masivă decât Jupiter şi de peste 20 de ori mai densă. Din păcate, planeta este la aproximativ 4.000 de ani lumină de Pământ.

6. Mările de gaz natural ale Titanului

Puţin mai aproape de casă decât planeta Diamant este Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, care se află la o distanţă cuprinsă între 1,2 miliarde şi 1,7 miliarde de mile faţă de Pământ, în funcţie de perioada din an. Titan este unic în Sistemul Solar din două motive: este singurul satelit care are o atmosferă densă şi unicul care are corpuri stabile de lichid pe suprafaţa sa. Lacurile de pe Titan sunt diferite de cele de pe Pământ. Se bănuieşte că ele conţin metan lichid, adică gaz natural.

5. Asteroidul de 20 de mii de miliarde de dolari

Asteroidul 3554 Amun, un asteroid metalic, are pe suprafaţa sa aur în valoare de circa 20 de trilioane de dolari, alături de fier şi nichel în valoare de circa 8 triliarde de dolari, cobalt de 6 trilioane de dolari şi platină de 6 trilioane de dolari.

4. Norul de alcool interstelar

În 2006, astronomii de la observatorul Jodrell Bank au descoperit un nor masiv de alcool metilic care se întinde pe o suprafaţă de 288 miliarde de mile în regiunea W3(OH) din galaxia noastră. Norul de alcool este în formă gazoasă şi se roteşte în jurul unei stele centrale.

3. Apa din spaţiu

Chiar dacă apa este abundentă pe Pământ, sunt locuri în sistemul nostru solar care ar putea conţine rezerve vaste de apă extraterestră. Unul dintre principalii candidaţi pentru apă în Sistemul Solar este Europa, un satelit de gheaţă al planetei Jupiter. Europa este unul dintre cele mai netede corpuri cunoscute din Sistemul Solar.

2. Stele super masive

Una dintre cele mai valoroase resurse de pe Pământ este energia, majoritatea provenind de la Soare. În tot Universul, stele sunt generatorii primari de energie şi chiar dacă este relativ abundentă în spaţiu, cu siguranţă ea este preţuită pe Pământ. Cea mai mare stea cunoscută este VY Canis Majoris. Dacă ar fi plasată în locul Soarelui, marginile stelei ar atinge orbita planetei Saturn.

1. Asteriozi minieri

Cele mai promiţătoare resurse din Sistemul Solar se află în asteroizi, cu cei de tip M având cel mai mare potenţial de a ascunde elemente rare. Asteroizii de tip M au concentraţii mari de metale, incluzând fier şi nichel, şi sunt al treilea cel mai mare grup de asteroizi din Sistemul Solar. Cei mai mulţi asteroizi din Sistemul Solar sunt localizaţi în centura de asteroizi şi cel mai mare obiect cunoscut în această regiune este 16 Psyche, care cuprinde circa 1% din masa centurii de asteroizi şi se estimează că măsoară 214×181 kilometri.

SURSA: CNBC