România se numără printre statele cu cel mai mare TVA la carne din Europa, doar Ungaria -27% şi Danemarca – 25% ne depăşesc. La polul opus, se află Irlanda şi Marea Britanie (TVA zero).

Reducerea TVA la alimente este o problemă adusă în discuţie tot mai des în ultima vreme, fără să se întrevadă însă vreo modificare. Promisiunile politicienilor români s-au lovit de reticenţa oficialilor FMI care nu văd care ar fi avantajele reducerii TVA la alimente. Nici măcar proiectul pilot la pâine anunţat de ministrul Agriculturii Daniel Constantin nu are şanse de reuşită. Între timp, evaziunea fiscală la alimente, în special la carne şi pâine se menţine ridicată, iar consumul se reduce. Numai la lapte, anul trecut, de exemplu, piaţa s-a redus în volum cu 25%.

“Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de genul acesta. Experienţa din alte ţări ne arată că dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse, aceşti bani vor ajunge în altă parte, nu ajută consumatorul”, declara recent Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI pentru România.