Sectorul viticol a început să fie recunoscut în Uniunea Europeană datorită soiurilor autohtone. Pentru a promova Feteasca Neagră, echipa CrameRomania.ro şi ReVino.ro a lansat harta Feteasca Neagră care cuprinde o imagine de ansamblu a felului în care este repartizat acest soi în podgoriile din România, dar şi informaţii despre caracteristicile generale ale strugurelui, despre vinurile obţinute şi asocieri culinare.
Conform statisticilor Oficiului Naţional al Viei şi al Produselor Vitivinicole, Feteasca Neagră se cultivă pe 2961, 99 ha şi este distribuită pe regiunile viticole din ţară:

– Regiunea Viticolă Podişul Transilvaniei: 34,01 ha
– Regiunea Viticolă Dealurile Moldovei: 966,9 ha
– Regiunea Viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei: 1036,16 ha
– Regiunea Viticolă a Banatului: 110,95 ha
– Regiunea Viticolă Crişana şi Maramureş: 154,92 ha
– Regiunea Viticolă Colinele Dobrogei: 581,85 ha
– Regiunea Viticolă Terasele Dunării şi alte terenuri favorabile din sudul ţării: 77,20 ha.

Pentru soiurile albe, soiul local cel mai cultivat din România şi cu cel mai mare potenţial este Feteasca Regală. Alte soiuri locale sunt Feteasca Albă, Grasa de Cotnari, Mustoasa de Maderat, Crâmposie Selecţionată, Şarba, Zghihara de Huşi, Plavaie, Frâncuşa, Galbena de Odobeşti, Negru de Dragaşani, Novac, Băbeasca Neagră, Tămâioasa Românească, Busuioaca de Bohotin.

Soiurile româneşti în vizunea a trei profesionişti – Crama Știrbey, Aurelia Vișinescu și Davino

Prezent la o degustare de vinuri albe şi roşii din România, enologul cramei Ştirbey, Oliver Bauer a recunoscut că se bazează foarte mult pe soiuri autohtone, “în proporţie de 80%”. “Când le vinificam încercăm să punem în ele amprenta Olteniei şi nu a altei regiuni din lume. România ca ţară are un potenţial enorm, doar că trebuie să scăpăm de clişee,” a explicat spune Oliver Bauer. 

Aurelia Vişinescu, enolog şi asociat la Domeniile Săhăteni, a menţionat că acordă o atenţie deosebită soiurilor românesti, “care sunt foarte valoroase şi participăm la târguri internaţionale, unde le promovăm. “Până la urmă, ele reprezintă forţa noastră ca ţară”, a punctat Aurelia Vişinescu. Proprietarul cramei DAVINO, Dan Balaban a adăugat că producătorii de vinuri trebuie să meargă la export cu vinuri din soiuri românesti sau cu cupaje care conţin macar un astfel de soi. “Vinurile obţinute din soiurile românesti pot sta oricând, pe orice masă de restaurant din lume şi să ne reprezinte cu onoare,” a conchis Dan Balaban.