Cu active de peste 1.800 miliarde yuani (271 miliarde de dolari) şi o capacitate instalată de 225 de gigawaţi, mai mare decât cea a grupurilor europene EDF şi Enel combinată, noua entitate va deveni cel mai mare producător mondial de electricitate, subliniază Frank Yu, consultant la Wood Mackenzie. De asemenea, noua entitate va fi şi primul producător mondial de cărbune precum şi cel mai mare producător mondial de energie eoliană cu o capacitate instalată de 33 de gigawaţi. 

Această tranzacţie marchează debutul unui proces mai amplu de consolidare a sectorului energetic de stat din China, în cadrul eforturilor destinate să îl facă mai competitiv pe plan mondial. Guodian este una din cele cinci companii naţionale de electricitate rezultate în urma divizării, în anul 2002, a fostului monopol de stat. Celelalte companii rezultate în urma divizării sunt: China Huadian, State Power Investment, China Huaneng Group şi China Datang. 

Potrivit unor informaţii publicate anterior de Bloomberg, China Huaneng Group, cel mai mare producător de electricitate de bază de cărbune din China, ar putea fuziona cu State Power Investment Corp. Preşedintele State Power Investment Corp, Wang Binghua declara luna trecută că poartă discuţii cu Huaneng Group cu privire la o restartare şi este posibil să se ajungă la un acord la finele acestui an. 

AGERPRES