Este vorba despre orașul Eforie și satul Lazu. Comitetul pentru Situații de Urgență Constanța a decis carantinarea acestor două zone după ce rata incidenței a trecut de 7,56 la mia de locuitori în Eforie.

În primă fază, carantinarea va ține 14 zile, dar va putea fi prelungită dacă situația epidemiologică o va impune.

Ce nu mai au voie să facă oamenii din aceste zone

Cei care locuiesc în Eforie și Lazu nu mai au voie să circule în afara locuinței, cu anumite excepții. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte legimitația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, iar pentru deplasarea în interes personal, o declarație pe propria răspundere, completată.

În interiorul localității se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de șase persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri. De asemenea, ocupanții unui autovehicul, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii, au obligația de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

Slujbele religioase

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a permiterea oficierii slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. În ceea ce privește evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoana, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Este permisă oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane.

Oficierea evenimentelor de stare civilă se poate face în interior cu prezența a 8 persoane, iar în exterior cu prezența a 20 de persoane.

În prezent, se află în carantină județul Constanța, localitățile Agigea, Costinești, Techirghiol, Medgidia, Lumina, Mihail Kogalniceanu, Valu lui Traian, Ovidiu, Năvodari și municipiul Constanța.