In prezent, cea mai mare parte a pietei de inghetata, respectiv 95%, este constituita din oferta societatilor romanesti, datorita in special preturilor scazute pe care le practica, dar si imbunatatirii calitatii produselor lor si a disponibilitatii acestora in punctele de vanzare. Daca in 1998 importurile reprezentau peste 12% din volumul inghetatei comercializate in tara noastra, doi ani mai tarziu, acestea ajunsesera la 5,13%, iar in prima parte a acestui an, la numai 3,9%. Nu exista insa bariere puternice de intrare pe piata autohtona, fapt ce va duce in viitorul apropiat la aparitia a numeroase companii straine care vor produce pe plan local. Este cazul companiei Delta, de exemplu, care a castigat tot mai mult teren datorita unui raport foarte bun calitate/pret si amplificarii politicii de marca.
Conform informatiilor primite de la Institutul National de Statistica, cei mai reprezentativi producatori autohtoni, din punctul de vedere al cantitatii livrate pe piata in prima parte a acestui an, sunt: Napolact (Cluj-Napoca), Prodlacta (Brasov), SCIL Mures (Tg. Mures), Alpin 57 Lux (Sebes), Kubo Ice Cream (Piatra Neamt) si Galacta (Galati).
SC Industrializarea Laptelui Mures face parte dintr-un renumit grup olandez din industria lactatelor, Nutricia Dairy & Drinks, grup care detine inca alte doua fabrici din Romania, respectiv Somesana Satu Mare si Belcar Timisoara. Portofoliul actual de produse al firmei din Tg. Mures cuprinde inghetata pe bat cu denumiri cunoscute si indragite indeosebi de copii (Poly, Plush, Chitibus, Capsunel etc.), inghetata la cornet, Babu si Somesana, si inghetata comuna, Vafe.
„Proportia destul de mare in care s-au vandut in aceasta vara inghetatele Vafe, ca de altfel si in verile anterioare, arata ca pretul reprezinta, inca, un factor determinant in alegerea consumatorului si ca primeaza raportul cantitate/pret, si nu calitate/pret, cum ar fi normal”, afirma Marinela Botezan, asistent management – marketing la SC Industrializarea Laptelui Mures.
Alti interlocutori considera ca, desi pretul este in continuare foarte important in decizia de cumparare, se observa o migrare a consumatorilor spre produsele de calitate, chiar daca acestea sunt mai scumpe. De altfel, doar 13% din nonconsumatori invoca pretul ca motiv, conform datelor puse la dispozitie de Alianta pentru Promovarea Educationala a Laptelui (APEL).
„Importanta pretului in decizia de cumparare a inghetatei este sensibil mai mica decat in cazul produselor lactate proaspete (lapte, iaurt, smantana etc.). Din acest motiv, piata inghetatei este mult mai usor de segmentat, avand motive sa credem ca, intr-un viitor extrem de apropiat, marcile puternice vor face legea in acest sector”, este de parere Razvan Orbulescu, director marketing la Belcar Distribution Timisoara.
Conducerea companiei Kubo Ice Cream SRL din Piatra Neamt – producatorul cunoscutului brand Amicii -, semnaleaza ca problema comuna pentru firmele de profil decapitalizarea, cauzata de inflatie. „O parte din materiile prime, cum este laptele praf, se cumpara in perioada iunie – august si se utilizeaza in sezonul urmator”, explica Florin Rosescu, administratorul societatii. „La inceputul lunii aprilie, cand se stabilesc preturile, luam in considerare costurile materiilor prime si materialelor din sezonul in curs, rezultand astfel un profit mare artificial. La acest profit artificial se adauga TVA. De aici rezulta taxe si impozite supradimensionate catre stat”, conchide Florin Rosescu.
Oferta a inghetat la 10 mii tone/an
In timp ce in alte tari, in special in cele nordice, un singur locuitor consuma intre 15 kg si 20 kg de inghetata pe an, unui roman ii revine, conform statisticilor, mai putin de o jumatate de kilogram in aceeasi perioada. Educatia, lipsa traditiei, lipsa reclamelor si mentalitatea ca inghetata este un produs dulce care se adreseaza doar copiilor sunt principalii factori care determina acest consum scazut. Intre anii 1972 si 1989, cei mai mari producatori de inghetata – la „calitatea” pe care ne-o amintim cu totii – erau fabricile de industrializare a laptelui, care aveau o capacitate totala de 30.500 tone pe an. Ulterior, productia a scazut incontinuu, ajungand in 1995 la numai 4.000 tone. Dintre toate produsele alimentare, inclusiv dulciuri si bauturi racoritoare, inghetata a avut cel mai mult de suferit. In ultimul timp insa, situatia s-a redresat, oferta firmelor romanesti atingand deja 10 tone/an, iar calitatea fiind, cu unele exceptii, destul de aproape de ceea ce-si doreste orice consumator cu pretentii. Investitiile au inceput sa apara si in acest domeniu, managerii constientizand faptul ca, in perioada verii, inghetata este colacul de salvare al unitatilor din industria laptelui. De aceea, in urmatorii cinci-sase ani, se asteapta o crestere a pietei cu cel putin 4% pe an.    

Cantitati preferate
Cantitatea    Ponderea (%)
Mai putin de 100 g (cornet, bat)    52
100-300 g (pahar sau cutie plastic)    13
301 – 500 g (caserole, torturi)    16
Mai mult de 500 g    7
Nu stiu    12
Sursa: Alianta Pentru Promovarea Educationala a Laptelui

Ocazii de consum
Ocazia    Ponderea (%)
Excursii    10
Vara    74
Iarna    4
Gustari    13
Mic dejun    5
Pranz    12
Cina    6
Sursa: Alianta Pentru Promovarea Educationala a Laptelui