Fost ministru de finanţe al Marii Coaliţii dintre Uniunea Creştin Democrată (CDU), condusă de Angela Merkel şi social-democraţi, el a trasat răspunsul Germaniei la criza financiară din 2008, fapt ce i-a atras neîncrederea aripii de stânga a SPD.

"Alegerile federale pot fi câştigate numai pe baza mobilizării simpatizanţilor noştri. Unitatea este importantă", a declarat el în cursul unui adunări a SPD, desfăşurată în oraşul Münster, din landul Renania de Nord-Westfalia al cărui ministru-preşedinte a fost în perioada 2002-2005.

"Un candidat al SPD la funcţia de cancelar trebuie să fie susţinut de 62 de milioane de votanţi", a adăugat el, încercând să trezească simpatia electoratului de centru.

Viitoarele alegeri parlamentare din Germania sunt programate pentru septembrie 2013.

Aflată la putere din 2005, Angela Merkel este favorită în sondaje, apreciată pentru calmul său şi hotărârea de care dă dovadă în gestionarea crizei datoriei din zona euro.

Potrivit unui sondaj realizat vineri de postul de televiziune ARD, şefa cabinetului de la Berlin beneficiază de o cotă de popularitate de 50%, faţă de 36% pentru Peer Steinbrück.

Sondajele scot în evidenţă faptul că Angela Merkel este mai simpatică şi mai credibilă decât Steinbrück şi, în acelaşi timp, mai capabilă să rezolve criza monedei unice. Însă 58% dintre aceştia consideră totodată că el ar fi un bun candidat al SPD la funcţia de cancelar şi se declară încrezători în opiniile sale privind justiţia socială.

În pofida avansului în sondaje, conservatorii s-ar putea vedea obligaţi să formeze o coaliţie cu social-democraţii, în cazul în care aliaţii lor, liberalii din cadrul FDP, nu vor obţine un rezultat confortabil.

Steinbrück a repetat din nou sâmbătă preferinţa sa pentru o coaliţie cu Verzii, mai scrie Agerpres.