Camera Deputaţilor intervine

Deputatul AUR Dan Tănasă a intervenit sâmbătă, 24 martie, în timpul conferinței de presă organizată de șeful USR PLUS Dan Barna și de ministrul Justiției Stelian Ion, după votul de desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Conflictul a pornit după ce Tănasă a vorbit peste cei doi, înainte de intervenția parlamentarului USR PLUS Ionuț Moșteanu.

Decizia luată de Camera Deputaților

În acest context, șeful deputaţilor USR-PLUS Ionuţ Moşteanu şi parlamentarul Silviu Dehelean au făcut o solicitare luni, 27 aprilie, către Biroul permanent al Camerei în care au cerut sancţionarea lui Dan Tanasă.

Astfel, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a hotărât pe 1 aprilie să îl sancţioneze pe deputatul AUR Dan Tanasă cu un avertisment scris.

Trebuie menționat că deputatul AUR nu a fost de acord cu sancționarea sa și a depus o contestație la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, punctând că nu i s-a acordat dreptul la apărare.

Conform acestuia, nu s-a putut prezenta la Comisia Juridică când a fost analizat cazul său, deoarece era infectat cu COVID-19.

„Mi se putea acorda un termen pentru ca subsemnatul să-mi pot formula apărarea. După cum reiese foarte clar din arhiva Comisiei Juridice, cel puțin în ultimul deceniu nu a existat un caz în care să nu se acorde un nou termen într-o anumită speță.

Refuzul Comisiei Juridice de a acorda un nou termen echivalează în mod evident cu refuzul de a acorda subsemnatului dreptu la apărare, ori acest lucru este de neacceptat, este neconstituțional.

Subsemnatul mă aflam în data de 1 aprilie 2021 în izolare la domiciliu, sub tratament medical, într-o stare febrilă și de slăbiciune incompatibilă cu alte activități.

Depun mai jos în probațiune o copie a SMS-urilor primite de la DSP Brașov pe telefonul soției din care reiese că toți cei trei membri ai familiei eram COVID pozitivi.

Din fericire nu a fost nevoie de internare, însă nu pot să nu remarc că, în timp ce agonizam acasă din cauza bolii, colegii mei deputați din USR, PNL și UDMR erau mai preocupați de sancționarea mea decât de starea mea de sănătate”, a scris Dan Tănasă în contestația respectivă.