Lovitură fără precedent pentru AUR. Riscă să fie scos în afara legii: S-au adunat numeroase elemente

Deputatul liberal Alexandru Muraru a declarat, la RFI, că democrația din România a făcut pași înapoi de când Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament. El mai spune că formațiunea este de factură neofascistă, după ce un reprezentant AUR a postat pe pagina de Facebook o listă cu ceea ce el numește „trădători de patrie, care ar trebui executați”, dacă ar fi reintrodusă pedeapsa cu moartea.

În acest context, liberalul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei și Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, cere autorităților judiciare să ia măsuri împotriva lui.

„Eu cred că asistăm la un fenomen foarte periculos. Odată cu accederea în Parlament a unui partid de factură neofascistă, eu cred că democrația românească a făcut din păcate pași înapoi, ne-am întors în timp”, spune la RFI Muraru.

Numeroase elemente duc spre scoaterea în afara legii a partidului AUR

Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei și Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei a fost întrebat dacă AUR, partid ales democratic în Parlament, poate fi scos în afara legii. Alexandru Muraru a răspuns că, din punctul lui de vedere, s-au adunat numeroase elemente care duc în acest sens.

„Din punctul meu de vedere, s-au adunat numeroase elemente care merg spre această direcție, pentru că sigur, legea este foarte clară, există anumite condiții în care un partid poate fi scos în afara legii, dar acum noi ne aflăm în fața unui cumul de factori și de acțiuni care converg spre această direcție, la mai puțin de șase luni de la accederea acestui partid politic în Parlament (…), ceea ce înseamnă că există circumstanțe atenuante ca acest partid să fie supus nu doar unei monitorizări, dar unei asemenea acțiuni de scoatere în afara legii”, a declarat acesta.

Impregnează atmosfera de instigare la ură

Alexandru Muraru a mai spus că tendința de a imita ceea ce fac politicienii se află în toate palierele societății și nu exclude nici măcar Parlamentul României.

”Există această tendință a exemplului de a reproduce ceea ce fac acești politicieni, simpatizanți ai acestui partid, membri ai acestui partid, în toate palierele societății, în stradă, în mediul online, în Parlamentul României, în mass-media. Deci ei sunt prezenți peste tot și impregnează în spațiul public această atmosferă de instigare la ură permanentă”, mai spune el.