Secretarul de stat Ioana Mihăilă a fost nominalizată oficial miercuri de USR PLUS pentru postul de ministru al Sănătăţii.

USR PLUS a decis: Cine îi va lua locul lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății. Partidele aflate în coaliția la guvernare au semnat marși seară o completare a acordului politic.

Formaţiunile politice din coaliţia de guvernare sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României, susține președintele PNL, Ludovic Orban.

USR PLUS a decis: Cine îi va lua locul lui Vlad Voiculescu. Zile întregi de discuții

Propunerea pentru funcţia de ministru al Sănătăţii a fost făcută publică de USR PLUS, după ce marţi seara liderii coaliţiei de guvernământ au anunţat că s-a ajuns la un consens în privinţa continuării guvernării.

Liderii celor trei formaţiuni aflate la guvernare – PNL, USR PLUS, UDMR – au început încă de luni discuţiile privind deblocarea situaţiei după demiterea lui Vlad Voiculescu de la portofoliul Ministerului Sănătăţii.

Marţi seară, aceştia au anunţat că au convenit să semneze o completare a acordului politic, care să ducă la creşterea încrederii între parteneri şi îmbunătăţirea funcţionării guvernării.

„Am intrat în această discuţie în coaliţie cu nevoia şi încrederea că vom găsi soluţiile necesare pentru a asigura buna funcţionare a coaliţiei în continuare şi le-am găsit.

Toate forţele politice prezente în această coaliţie s-au investit şi ele cu aceste soluţii. Ca urmare a înţelegerii din această seară, mâine (miercuri – n.r.) vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătăţii, propunere pe care o veţi afla mâine dimineaţă”, a declarat preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache.

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a vorbit despre faptul că formaţiunile politice din coaliţia de guvernare „sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României”.

”Două zile de discuţii serioase”

„După două zile de discuţii serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei”, a spus Orban.

La finalul discuţiilor de marţi, premierul Florin Cîţu a susţinut că s-a făcut un pas important pentru o guvernare mult mai eficientă.

„Aşa după cum am spus, coaliţia merge mai departe”, a anunţat Cîţu.

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a subliniat că s-a depăşit „o situaţie delicată” şi a arătat că funcţionarea şi succesul coaliţiei „ţin de încredere, respect şi reguli”.

Despre actul adiţional al acordului de coaliţie, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut că acesta nu conţine „lucruri extraordinare, extravagante”, ci doar „lucruri care vor asigura o funcţionare coerentă, decizii coerente în coaliţie, atât la nivel guvernamental, cât şi în Parlament”.

Voci din mass media au prezentat-o pe medicul endocrinolog Ioana Mihăilă ca fiind propunerea USR PLUS pentru a conduce Ministerul Sănătății, în locul lui Vlad Voiculescu.

Potrivit declaraţiei de avere, Ioana Mihăilă deţine împreună cu soţul său o clinică medicală, a candidat la Primăria Oradea şi, potrivit propriilor declaraţii, s-a înscris în PLUS încă de la începutul partidului.

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Ioana Mihăilă a fost numită în martie în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

”În urma numirii mele în funcţia de Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, am primit atribuţii de coordonator al structurilor din cadrul ministerului care gestionează investiţiile din fonduri externe: Unitatea de implementare a proiectelor prin Banca Mondială, Unitatea de implementare şi coordonare programe, Direcţia de monitorizare a implementării proiectelor pentru spitale regionale.

În acest mandat vreau să promovez măsuri care cresc accesul pacienţilor din zonele rurale şi din comunităţile defavorizate la asistenţa medicală prin investiţii în centrele comunitare şi în cabinetele de medicină de familie.

Voi face, de asemenea, tot ce ţine de mine pentru a promova digitalizarea sistemului de sănătate şi operaţionalizarea registrelor de boală. Mă bucur că am alături o echipă de profesionişti, oameni harnici şi dedicaţi”, afirma Ioana Mihăilă atunci, potrivit antena3.ro.

Dividende în valoare de 382.000 de lei în 2020

În 2020, a încasat 14.400 de lei ca endocrinolog la firma Dermalite SRL, de la care a avut şi dividende de 137.000 de lei. Soţul său a încasat 14.400 de lei ca medic specialist radiologie la Osteoprotect SRL, de unde a obţinut şi dividende în valoare de 382.000 de lei.

Mihăilă deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală.

Împreună cu soțul său deţine două terenuri intravilane în Oradea un teren de 500 m pătrați obținut prin donație și o cotă într-un apartament din Cluj-Napoca.

Are un spațiu comercial de 437 de metri pătrați obținut tot prin donație din 2015, conform sursei citate.

Cum și-a propus să rezolve criza generată de pandemie

Ioana Mihăilă afirmă prioritatea sa va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor.

”USR PLUS o propune pe Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pentru a prelua conducerea acestei instituţii. Propunerea a fost înaintată premierului Florin Cîţu”, a anunţat alianţa.

”Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor.

Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an.

Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat.

Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu şi a medicinei de familie, precum şi alocarea finanţărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.