Florin Cîțu a vorbit marți în cadrul unei conferințe de presă despre redeschiderea restaurantelor și hotelurilor. Acesta a punctat că totul depinde de campania de vaccinare, aceasta fiind singura modalitate de ieșire din pandemie. În acest context, Cîțu a punctat că trebuie eliminate „vocile care sunt împotriva campaniei de vaccinare”, pentru că „subminează campania de vaccinare” și „subminează efortul nostru”.

„Doresc să avem restaurante deschise indiferent de rata de incidență. Aceasta depinde însă de campania de vaccinare. Vaccinarea este singura modalitate de ieșire din pandemie. Putem să avem mai mult de 5 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii mai și 10 milioane la sfârșit de iunie (…).

Ceea ce facem noi acum este să eliminăm acele voci care mai există împotriva acestei campanii de vaccinare. Orice voce împotriva campaniei de vaccinare, de unde ar veni acea voce, subminează un efort al nostru, al tuturor, de a reveni la normalitate cât mai curând. Vreau să fie foarte clar: orice voce care subminează această campanie de vaccinare subminează efortul nostru de a reveni la normalitate cât mai curând”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor

Declarațiile premierului vin în contextul în care oamenii de afaceri au cerut ca după sărbătorile de Paște să se deschidă restaurantele și hotelurile, cel târziu până la data de 1 iunie. Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, Florin Jianu a punctat că dacă nu este deschisă economia, mediul de afaceri nu mai poate fi susținut.

„Noi am cerut ca această bornă de 1 iunie, în ceea ce priveşte deschiderea operatorilor economici, să fie adusă mult mai aproape, pentru că nu putem vorbi de o susţinere a mediului de afaceri dacă nu deschidem economia. Asta i-am cerut primului-ministru şi ne-a promis că analizează acest lucru”, a declarat Florin Jianu.

Acesta a adăugat că în cazul în care personalul și clienții sunt vaccinați se poate ajunge și la un grad de deschidere de 100%.

„În opinia noastră ar trebui deja după Paşte să se deschidă restaurantele, hotelurile, aceste sectoare care sunt închise şi fiecare operator economic să poată să spună <dacă te-ai vaccinat putem să avem un grad de deschidere de chiar 100%, dacă toţi sunt vaccinaţi>. Rămâne la latitudinea fiecărui operator, dar nu poţi să pui condiţii de a primi sau a nu primi, însă aici e interesul tuturor şi al consumatorilor, dar şi al operatorilor economici”, a mai spus Jianu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea