După Brexit urmează Calexit? "Yes California" se numeşte campania care urmăreşte separarea Californiei de restul SUA. Mişcarea are aproximativ 11.000 de adepţi care, după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, au organizat o demonstraţie pentru desprinderea statului lor de structurile federale.

În mod tradiţional, California votează cu democraţii. La fel s-a întâmplat şi la recentul scrutin. Silicon Valley a fost aproape în totalitate în favoarea candidatei Hillary Clinton. Iar acolo, în patria coloşilor Facebook, Google sau Apple, există acum susţinere pentru separarea statului de restul SUA. De exemplu investitorul Shervin Pishevar, care a anunţat că doreşte să finanţeze o campanie de separare şi a transmis pe Twitter că se retrage din funcţia sa de conducere în prestigiosul program de schimburi Fullbright din cauză că, sub preşedintele Trump, nu va putea lucra cu conştiinţa împăcată.    

Pentru californieni, grăitoare este politica ostilă în domeniul migraţiei a lui Donald Trump. California este un stat de imigraţie, populat cu mulţi latino-americani – aflaţi legal sau ilegal pe teritoriul SUA. Şeful Poliţiei din Los Angeles, Charlie Beck, a anunţat deja că nu va susţine politica de expluzări în varianta dorită, în prezent, de către noul preşedinte.

La rândul său, un alt investitor, Paul Holland, susţine că are motive bune să încurajeze independenţa Californiei. "Dacă există vreun stat care poate, atunci acesta este California! Suntem a 6-a economie la nivel mondial, ne putem susţine singuri", afirmă Holland.

Aşadar nu numai poziţia politică a Californiei, ci mai ales economia puternică a celui mai populat stat american (38 de milioane de locuitori) face interesantă campania de separare. Silicon Valley – centrul afacerilor în înalta tehnologie, industria vinului şi turismul asigură încasări consistente la buget. Iar o mare parte din aceste venituri este transferată la Washington, lucru care îi nemulţumeşte profund pe susţinătorii Calexit.

Californienii au fost mereu diferiţi. Ei au fost primii din Statele Unite care au legalizat, la începutul anilor 90, folosirea canabisului în scopuri medicale. Ei l-au ales pe Arnold Schwarzenegger în funcţia de guvernator în 2003. Ei preferă propria politică în domeniul migraţiei.

Dar cât de viabilă ar fi o eventuală independenţă? Analiştii politici se îndoiesc de fezabilitatea unui asemenea proiect. Constituţia SUA prevede numai integrarea unui nou stat american, nu şi ieşirea din federaţie. Conform legii fundamentale, ultimul cuvânt îi aparţine administraţiei de la Washington. Şi în alte state americane, ca Texas, au existat şi încă mai apar mişcări în favoarea ieşirii din federaţie. Până acum, însă, niciuna nu a avut succes. 

Campania "Yes California" a luat naştere în 2015 la iniţiativa lui Louis Marinelli, implicat în trecut în multe alte proiecte politice. De exemplu, pentru o bucată de timp, Marinelli a fost membru al unei asociaţii împotriva căsătoriilor între homosexuali – lucru pe care în prezent îl regretă. Conform "Daily Mail", ediţia online, în seara alegerilor din SUA, el s-ar fi aflat la Moscova pentru a purta convorbiri pe marginea unei eventuale ambasade a Californiei în Rusia.

Autor: Katharina Wilhelm/ Claudia Ştefan