Calendarul Creștin Ortodox 30 ianuarie. Ce e total interzis să faci astăzi? Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt prăznuiţi în fiecare an, în ziua de 30 ianuarie.

Sărbătoarea ce le poartă numele îi cinstește pe toți trei în aceeași zi pentru a marca harul dumnezeiesc de care au dat dovadă. Totuși, fiecare dintre acest sfânt este cinstit în mod separat pe parcursul lunii ianuarie:

  • Sfântul Vasile cel Mare prăznuit în ziua de 1 ianuarie
  • Sfântul Grigorie Teologul este prăznuit în ziua de 25 ianuarie
  • Sfântul Ioan Gură-de-Aur este prăznuit în ziua de 27 ianuarie

Trebuie menționat că Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură-de-Aur sunt considerați cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății, precum și modele de viață duhovnicească.

Calendarul Creștin Ortodox 30 ianuarie

De asemenea, tradiția populară transmite că în această zi persoanele care muncesc riscă să orbească, în timp ce tinerele care își doresc o căsnicie fericită trebuie să țină post.

În credinţa populară, cei trei ierarhi erau doctori vindecători de boli. La sate se obişnuieşte ca în această zi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor iar fetele tinere se roagă şi ţin post pentru o căsnicie fericită.

Se crede că în această zi  începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă. În tradiţia populară există și credinţa că de astăzi se schimbă vremea.

Calendarul Creștin Ortodox 30 ianuarie. Ce e total interzis să faci astăzi? E mare sărbătoare

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol era o mare dispută pe tema celor trei ierarhi. Oamenii se întrebau care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună, precizează crestinortodox.ro

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne arată modul în care sfinții conlucrează, cu Dumnezeu și între ei, în cuvânt și în lucrare:

„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor”, arată sursa menționată.

Sursă foto: Rador