Vești proaste pentru românii care vor să călătorească în Germania. Se impun restricții drastice începând cu data de 30 ianuarie. Mai exact, potrivit Dpa, călătoriile către Germania dinspre ţările unde sunt prezente variante mai contagioase ale SARS-CoV-2 vor fi interzise pe scară largă începând de sâmbătă.

Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne german, iar potrivit sursei citate, interdicţia va rămâne în vigoare până la 17 februarie, informează Agerpres.

De menționat este faptul că Executivul german a pus în practică vineri o interdicţie de transport aplicabilă companiilor aeriene, dar şi trenurilor, autocarelor şi companiilor de shipping dinspre ţări unde s-au răspândit variante mai contagioase ale coronavirusului.

În ceea ce privește țările vizate, acestea sunt Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Africa de Sud şi Brazilia începând de sâmbătă, precum şi Lesotho începând de duminică.

Există câteva excepţii de la această interdicţie, printre care pentru cetăţenii germani sau rezidenţii străini în Germania, pasagerii aflaţi în tranzit şi transportul-cargo.

Noi restricții intră în vigoare

Pe lângă noile restricții anunțate de Germania, vineri, Guvernele statelor din Uniunea Europeană au convenit să desemneze cele mai critice puncte ale epidemiei de coronavirus prin culoarea roşu-închis, informează Reuters.

De menționat este faptul că UE stabilise deja un “semafor” de culori pentru a desemna gravitatea epidemiei pe zone în fiecare din cele 27 de ţări membre. Creşterea numărului de infectări, apariţia versiunilor mai contagioase ale virusului şi faptul că mare parte din continent era deja “zonă roşie” a impus însă crearea unei noi trepte.

Astfel, în zonele roşu-închis se vor aplica reguli antiepidemice mai stricte; printre altele, vor fi permise doar deplasările strict necesare.

De asemenea, încă de vineri dimineață, conform declaraţiei făcute de un diplomat agenţiei Reuters, Germania şi alte ţări au anunţat că vor impune şi restricţii suplimentare privind călătoriile, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Portugalia, care deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că orice măsuri privind deplasările vor fi decise la nivelul fiecărui stat.

Guvernul de la Berlin se pregăteşte să interzică accesul pe teritoriul german călătorilor din Regatul Unit, Portugalia, Brazilia şi Africa de Sud, unde au apărut tulpini mai contagioase de coronavirus, a anunţat încă de joi ministrul de interne Horst Seehofer.

Și Belgia a anunțat restricții și le-a interzis rezidenţilor vacanţele în străinătate până în martie.