Germania anunță că rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6%, similar cu nivelul din decembrie.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat vineri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în ianuarie cu 41.000, până la cifra ajustată de 2,729 milioane.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 6%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 6.000.

“Piaţa forţei de muncă rămâne în ianuarie într-o situaţie robustă. Dar măsurile în vigoare pentru a stopa răspândirea pandemiei vor afecta nivelul angajărilor”, a apreciat Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă.

Germania a reintrodus restricțiile în luna noiembrie

Din noiembrie, când s-au reintrodus restricţiile, numărul persoanelor incluse în schema Kurzarbeit (program de lucru redus) a crescut, ajungând la 2,26 milioane. În aprilie, în perioada de vârf a crizei provocate de pandemie, numărul persoanelor incluse în Kurzarbeit a urcat la aproape şase milioane, conform informaţiilor publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere foarte slabă de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, dar a evitat contracţia în pofida faptului că cel de-al doilea val al pandemiei a frânat consumul în cea mai puternică economie europeană, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Economiștii se așteptau ca economia Germaniei să stagneze la începutul lui 2021

Cifra anunţată de Destatis este uşor peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca prima economie europeană să stagneze la finalul anului.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru, astfel că pe ansamblul anului trecut economia germană a înregistrat o contracţie de 5%, mai mică decât se prognoza. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat un declin mai mare, de 5,7%.

Sursă foto: Dreamstime