Acele vremuri au apus. IPaq H3670 de la Compaq a trimis Palm, impreuna cu clonele create de Sony si Handspring, in epoca de piatra. Trei elemente de design au contribuit la succesul inregistrat de iPaq: un ecran luminos, care afiseaza imagini utilizand 65.000 de culori; procesorul rapid de la Intel si dimensiunea memoriei – 64 mega, comparativ cu opt pentru Palm.
Dar ceea ce face din iPaq un castigator este folosirea sistemului de operare Pocket PC de la Microsoft. Acesta ruleaza versiuni ale tuturor aplicatiilor clasice de care dispune Windows.
IPaq poate inlocui cu succes un reportofon clasic, un lector de carti electronice sau un player MP3. Pret: 649 USD
Uitati de scuterele Razor si de felul cum aratau. Oamenii cu pretentii conduc Citybugs. Cu o baterie de 24 volti, un computer incorporat pentru a monitoriza nivelul bateriei si pentru a intrerupe alimentarea cand se franeaza, Citybug ruleaza silentios cu 18 kilometri/ora si poate merge 20 de kilometri inainte sa aiba nevoie de o reincarcare. Bateria se incarca in patru ore. La 599 USD, Citybug nu este cel mai ieftin scuter electronic, dar este printre cele mai inteligente si mai confortabile. Pret: 599 USD

Cand player-ele de discuri video digitale (DVD) au intrat pe piata, acum sase ani, se presupunea ca nu va dura mai mult de un an pana vor fi introduse echipamentele de inregistrat, punand capat erei „recorderelor” si casetelor clasice cu banda magnetica. DVD-urile erau mai subtiri, mai usore, ofereau o calitate mai buna a imaginii si puteau sari dintr-un punct in altul, fara a fi nevoie de derularea inainte-inapoi care distrugea casetele. Chiar fara inregistrare, au avut succes: 20 de milioane de unitati au fost vandute in lume in 2000. In 2002, este de asteptat sa se vanda in numar mai mare decat aparatele clasice.
Ce s-a intamplat, insa, cu aparatele de inregistrat? Au fost furisate pe piata nipona acum doi ani. Japonezii nu au invatat nimic din lupta VHS versus Betamax pentru impunerea standardelor de inregistrare video. Acum sunt trei standarde pentru DVD recordere. Pentru care sa opteze cumparatorul? In Europa, preferatul este Phillips DVDR 1000, care se vinde cu 1.600 de dolari, fara taxe. Matsushita va lansa modele noi pentru Europa si America, iar Sony planuieste un model la sfarsitul anului 2002. Nici unul nu va costa sub 1.000 dolari. Iar discurile care vor permite inregistrari se vor vinde cu preturi intre 20 si 25 dolari.
In final, pentru cei care le au pe toate – masina de curse McLaren, iahtul Hobart – a fost lansata ultima inventie in materie de fotografie digitala: Haselblad Dfinity.
Cele mai bune camere digitale se lauda cu trei sau patru megapixeli (trei sau patru milioane de elemente pe cadru) dar Dfinity livreaza 16,8 mega pixeli. Dispune de un cip sensibil la lumina care a fost creat de inginerii unei companii tinere din Silicon Valley pe baza tehnologiei folosite la memoriile pentru computere si microprocesoare, ceea ce inseamna ca Dfinity este cu patru generatii inaintea oricarui aparat digital. Este vorba de un cip analog care imita felul in care lucreaza ochiul uman, spre deosebire de cip-urile digitale, care construiesc imaginea din cifrele binare 1 si 0.
Dfinity foloseste lentilele clasice din seria L create de Canon, are un declasator electronic cu viteza de la doua secunde la a 8.000a parte dintr-o secunda si dispune cablu de conexiune rapida pentru a descarca imensele poze de 16,8 mega pixeli. Cat costa? Asa cum spune producatorul, nu vreti sa aflati.