Pet sitting, serviciul de îngrijire al animalelor, este foarte popular în Occident. Acesta a început să câştige clienţi şi în România. Principalul avantaj al serviciului este că animalul rămâne în mediul său familial, supravegheat de un îngrijitor calificat.

Dacă şeful vă ţine la serviciu peste program sau trebuie să plecaţi pe neaşteptate într-o delegaţie, nu mai este necesar să-l sunaţi disperat pe vecin, rugându-l patetic să vă ţină pisica sau să vă plimbe căţelul. Pentru câţiva euro pe zi, puteţi apela la serviciile unui îngrijitor specializat, care schimbă nisipul din litieră, hrăneşte animalul, îl distrează (dacă e cazul!), pe scurt, „îi ţine de urât“.

Serviciul de îngrijire al animalelor, aşa-numitul pet sitting, vizează toate necuvântătoarele, de la porcuşorii de Guineea şi veveriţe la peştii pirahna şi chiar reptile. Dar principalii clienţi ai acestor firme sunt stăpânii câinilor. Deşi în România au apărut pensiuni pentru câini, serviciul pet sitting oferă un avantaj major: animalul rămâne în mediul său familial. „Clienţii noştri nu doresc o traumatizare suplimentară a animalului, prin schimbarea locaţiei, a tabieturilor şi locurilor cu care sunt deja obişnuiţi“, explică Antoaneta Istrate, manager la firma Antoanette Services.

Fiecare animal este îngrijit individual

Stăpânii de animale nu trebuie să-şi facă multe griji. Cei care se ocupă de confortul micilor necuvântătoare sunt, de obicei, cadre calificate, fie instructori de dresaj cu atestate, fie studenţi la medicină veterinară. Serviciile de pet sitting oferă cam tot ceea ce şi-ar dori stăpânul pentru animalului său, dar nu reuşeşte din lipsă de timp. „Oferim plimbarea, fortificarea, toaletarea şi hrănirea câinelui“, detaliază Cosmin Caftaliu, proprietarul Şcolii de dresaj Cipy.

 Tarifele pentru pet-sitting variază între 8 şi 15 euro pe oră. Bineînţeles, preţurile pot părea piperate, însă nimic nu e prea scump pentru prietenul cu… blană ori solzi. Fiecare animal de companie este îngrijit individual. „Nu ieşim cu mai mulţi câini deodată decât în cazul în care ei fac parte din aceeaşi familie, pentru că fiecare are o rutină proprie, care îi conferă confortul psihic necesar“, justifică Cristian Fetter, manager la Academia Canină.

 Firmele care oferă pet sitting îşi cunosc foarte bine clienţii. „Sunt persoane de clasă medie, care locuiesc la bloc sau în vile, dar fără curte. Sunt oameni care, deşi iubesc animalele, nu au timp pentru acestea“, spune Antoaneta Istrate. Chiar dacă uneori solicitările clienţilor pot părea neobişnuite sau absurde, se găsesc întotdeauna soluţii. „Cineva ne-a dat în grijă doi ponei; trebuia să-i plimbăm zilnic câte două ore“, îşi aminteşte Cristi Vatău, managerul şcolii de dresaj Kris.

 Întrucât cererea de servicii pentru animalele de companie este în creştere, firmele specializate nu au întârziat să-şi diversifice oferta, favorizaţi fiind câinii şi pisicile. În primul rând, serviciile de dresaj sunt cele mai căutate, mai ales de către cei care nu au timp şi răbdare să-şi educe patrupedul. Apoi, stăpânii necuvântătoarelor pot opta pentru pensiuni canine sau feline, în special atunci când urmează să lipsească de acasă o bună bucată de timp. Problemele legate de transport sunt rezolvate prin serviciul de taxi dog, cu autoturisme speciale, indiferent de distanţă sau destinaţie.  

Beneficiu
«Clienţii noştri nu doresc o traumatizare suplimentară a animalului, prin schimbarea locaţiei, a tabieturilor şi
locurilor cu care sunt deja obişnuiţi»

Antoaneta Istrate, manager Antoanette Services

Cât costă un tovarăş pentru câinele tău

Cele mai frecvente cereri pentru serviciile de pet sitting sunt pentru câini şi pisici, dar nu lipsesc nici solicitările mai ciudate din partea iubitorilor de iguane, peşti exotici, ponei şi broaşte ţestoase.

Tarifele variază în funcţie de serviciile solicitate de stăpâni (doar plimbare sau pachet complet), durata şi frecvenţa şedinţelor.

ANTOANETTE SERVICES
– abonament lunar de 100 euro (plimbarea patrupedului de luni până vineri timp de o oră)
– vizită la domiciliu – 10 euro/vizită
ŞCOALA DE DRESAJ CIPY
– 15 euro/şedinţa de 45 de minute (plimbare, joacă, toaletare, socializare)
ŞCOALA DE DRESAJ KRIS
– 8 euro/oră în Bucureşti şi 12 euro/oră în judeţul Ilfov (plimbare, periaj, exerciţii fizice)
ACADEMIA CANINA
– abonament lunar de 660 RON (include plimbarea zilnică a câinelui timp de o oră)
ŞCOALA DE DRESAJ DOGGY
– abonament lunar de 150 euro (plimbarea patrupedului de luni până vineri pentru o oră)
ŞCOALA DE DRESAJ DOG EXPERT
– abonament lunar între 400 şi 600 lei (plimbarea şi periajul patrupedului de luni până vineri timp de o oră)