După o lungă aşteptare, BVB a reuşit să obţină aprobarea de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pentru tranzacţionarea derivatelor pe indicele BET. Bursa de la Sibiu răspunde prompt, cu lansarea de noi produse.

Aşa cum oficialii Bursei de la Bucureşti anunţaseră de mai bine de un an, primul contract futures care va fi tranzacţionat la BVB va fi cel pe indicele BET. Multiplicatorul va fi un leu, ceea ce înseamnă că valoarea unui contract va fi, practic, transpunerea în lei a cotaţiei indicelui.
În ceea ce priveşte marja, este de aşteptat ca aceasta să fie asemănătoare cu cea a indicilor de la Sibiu, adică undeva între 5% şi 10%. Pentru investitori, însă, această marjă va fi ceva mai mare, în funcţie de cât va adăuga fiecare SSIF în parte.

Pentru început, nu vom avea parte de o competiţie directă, pe aceleaşi produse, însă cu timpul este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple. Iar atunci când vom avea, de exemplu, derivate pe SIF-uri şi la Bucureşti şi la Sibiu, va apărea şi o portiţă nouă de câştig, arbitrajul futures-futures, între cotaţiile de pe cele două pieţe.

Aşa cum era şi normal, concurenţa care bate la uşă i-a făcut pe cei de la Sibiu să îşi intensifice eforturile de a-şi îmbunătăţi oferta. În afară de lansarea a trei produse noi, derivatele pe aur şi pe acţiunile Turbomecanica şi Transelectrica, BMFMS urmăreşte şi introducerea de market makeri, la început pentru derivatele pe cursurile valutare, apoi pentru cele pe acţiunile cu lichiditate mai redusă.

Teodor Ancuţa, preşedintele bursei sibiene, este optimist în privinţa prezenţei a două pieţe de derivate în România. „Lansarea derivatelor la BVB pe indicele BET nu dă naştere neapărat unor raporturi concurenţiale directe“, spune el, diplomat. „Putem vorbi de concurenţă prin prisma derivatelor pe indici şi raportat la investitorii instituţionali, dar în piaţa de capital din România este destul loc pentru mai multe feluri de oferte, iar investitorii vor alege ceea ce le convine. Oricum, oferta bursei sibiene este mult mai generoasă prin prisma derivatelor pe acţiuni, pe valute, pe rata dobânzii şi de la 1 iulie pe mărfuri, în speţă pe aur“, arată Teodor Ancuţa.