in perioada 3-5 iulie, la Muzeul si la Palatul Cotroceni s-a desfasurat un forum al tinerilor romani cu burse in strainatate. intalnirea a fost alcatuita din doua parti: una de dezbateri si una practica, pentru gasirea de slujbe sub forma unui targ de job-uri. Dezbaterile si-au propus sa lamureasca problemele legate de echivalarea diplomelor, sistemul vizelor, facilitati acordate celor reintorsi, conditiile pietei de munca.
Unul din punctele principale ale acestui forum a fost prezentarea proiectului „Reintoarcerea in Romania” (Return to Romania Career Development Program – RTR), elaborat de IREX (International Research and Exchanges Board), si lansat in decembrie 1999. Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) sprijina financiar acest proiect, conceput ca o materializare a parteneriatului strategic romano-american, la initiativa ambasadorului american James C. Rosapepe.
Obiectivul acestui proiect este acela de a ajuta romanii care au studiat in SUA sa-si construiasca o cariera satisfacatoare in tara. De programul RTR pot beneficia doar cei care au avut sau au in prezent burse in SUA sau in universitati americane din alte tari.
IREX se angajeaza sa familiarizeze cu acest proiect studentii care au obtinut burse americane, inainte de plecarea acestora din tara, sa localizeze romanii care studiaza in strainatate, sa sprijine si sa incurajeze reintoarcerea bursierilor in Romania. Practic, RTR face legatura dintre potentialii angajatori din tara si studentii romani de peste hotare. Legatura se realizeaza, intr-o prima faza, pe Internet. Pentru sustinerea proiectului s-au elaborat doua banci de date complementare. Prima este cea in care firmele angajatoare interesate (din administratia publica sau din domeniul privat) isi prezinta oferta de job-uri cu descrierea posturilor. Cea de a doua este destinata fostilor si actualilor bursieri. Acestia isi pot inregistra on-line CV-ul si pot preciza posturile pe care le doresc sau pentru care cred ca au calificarea necesara.
Supracalificarea ca handicap
Din experientele personale ale celor reveniti in tara, reiese faptul ca firmele romanesti sunt prea putin interesate de tinerii specializati in strainatate. Angajatorii ii considera pe „reveniti” ca supracalificati sau, si mai des, le imputa lipsa de experienta de pe piata romaneasca, datorata perioadei petrecute peste hotare. Ofertele de angajare vin din partea firmelor straine cu activitate in Romania, in marea lor majoritate americane. Asa cum a subliniat si ambasadorul James C. Rosapepe, acesti tineri romani cu studii in universitati americane rezolva o problema a Americii in plina dezvoltare economica: lipsa fortei de munca. Abundenta de inteligenta romaneasca, scolita in spiritul american, se fructifica in mare masura in companii americane care activeaza in Europa si intra in competitie cu firmele „locale”.
Punerea in practica a proiectului „Reintoarcerea in Romania” este intr-o continua perfectionare. La imbunatatirea acestuia contribuie in mod esential reactiile, impresiile si propunerile celor care se intorc in tara. „Atractia principala” a acestui program este asistenta oferita de catre IREX in gasirea unor job-uri interesante in Romania. Angela Stolnicu, directorul acestui program, a tinut sa precizeze ca: „Proiectul nu se vrea o agentie de plasare a fortei de munca. Este un ajutor acordat celor care revin in tara si, totodata, o alternativa la descurcatul pe cont propriu”. O descriere si mai exacta ar fi ca RTR este o sansa ca investitia americana, de cunostinte in primul rand, in tinerii romani bursieri sa fie fructificata la maximum.