absolvirii, problemele financiare ale fostilor studenti continua, deoarece rata somajului in randul tinerilor, dovedita statistic, este foarte ridicata. In contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, actualele conditii precare de viata si studiu ale studentilor diminueaza competitivitatea pe piata europeana a muncii o data cu absolvirea institutiilor de invatamant. Pentru finalizarea studiilor universitare, studentii trebuie sa-si acopere cheltuielile legate de masa, cazare, cheltuieli de intretinere si cheltuielile de studii. Sursele de venit necesare pentru acoperirea acestor categorii de cheltuieli sunt reduse. Principalul mod de finantare a studiilor ramane in continuare bugetul familiei. Cea mai facila solutie ramane acordarea unor burse private de catre persoane juridice sau fizice, ceea ce va duce la cresterea numarului studentilor bursieri si la facilitarea integrarii acestora pe piata fortei de munca la absolvire, prin contactul pe care l-au avut cu una sau mai multe persoane juridice.
Bursele vor fi acordate de aceleasi firme
Desi Romania beneficiaza de Legea nr. 376/2004 privind bursele private, care reglementeaza modalitatile de obtinere si, totodata, modalitatile de acordare a bursei private de studiu, pana in prezent nu exista nici un semn ca aceasta lege ar avea succes in randul firmelor, din cauza formularilor neclare. Pentru ca marea majoritate a firmelor din Romania sunt IMM-uri si o alta mare majoritate din acestea au cifre de afaceri care nu le permit astfel de investitii, numarul celor care vor acorda burse de acest gen pare la prima vedere infim. „Sunt sigur ca firmele de talie medie si mare, firmele care gandesc pe termen mediu si lung, care au o cultura organizationala cat de cat normala, vor investi in acest fel”, afirma Catalin Chivu, student la Academia de Studii Economice, Facultatea de Marketing. Rectorul Academiei de Stiinte Economice-ASE, Prof. univ. dr. Ion Gh. Rosca, considera ca „actuala lege a burselor private nu stimuleaza firmele sa acorde acest gen de burse, parand a fi elaborata in graba, neglijent, la comanda, demotivant pentru toti actorii implicati si cu finalitate clara”. O alta idee a rectorului face referire la faptul ca nu exista o strategie articulata si consecvent urmarita la toate nivelurile – guvern, ministere, asociatii ale oamenilor de afaceri, ONG-uri, universitati – pentru incurajarea organizatiilor sa ofere burse de studiu pentru studenti. Stimulentele nu trebuie sa fie doar de natura fiscala, pentru ca prin acordarea acestor burse companiile investesc in resurse umane inalt calificate, iar tinerii pot sa-si elaboreze planuri proprii in ce priveste dezvoltarea carierei. Firmele cu capital strain au in cultura lor organizationala acest gen de stimulente, dar ma surprinde faptul ca nu o folosesc cu curaj si in Romania. Se pare ca se prefera angajarea tinerilor romani care au deja o specializare in strainatate. In ceea ce priveste multinationalele, aici lucrurile stau cu totul altfel. Aici, cultura organizationala este foarte dezvoltata si au programe speciale pentru noii angajati, cautand sa ii formeze. Exista diferente doar de mentalitate… cultura… aici este problema. Firmele romanesti nu au inca acest gen de cultura organizationala. De aceea, facilitatile pe care ar trebui sa le prevada legea trebuie sa fie „in doza mare”, pentru a crea o masa critica menita sa stimuleze dezvoltarea investirii, pe termen mediu si lung, in capital uman si fidelizarea tinerilor pentru valorile firmei.”Nu este suficienta o lege pentru a stimula aceste burse private, ci o intreaga legislatie bine articulata si stimulativa”, mai spune rectorul ASE.

Unele prevederi ale legii burselor private
· Contractul poate contine clauze prin care sa oblige beneficiarul sa lucreze, dupa finalizarea studiilor, pe un post corespunzator studiilor absolvite.
· Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.
· Bursa privata poate fi acordata pe intreaga durata a studiilor sau pe o perioada mai scurta de timp, stabilita prin contract.
· In perioada acordarii bursei private se interzice ca beneficiarul sa lucreze pentru cel ce acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta.
· Sumele utilizate pentru acordarea burselor private sunt deductibile fiscal, in conditiile legii.
· Bursa privata nu poate fi acordata, in conditiile prezentei legi, rudelor sau afinilor pana la gradul al IV-lea inclusiv.
· Bursa privata nu se impoziteaza.
Mai multe informatii la https://www.edu.ro/download/l376.pdf