Bursa de la Paris a încheiat şedinţa în creştere cu 2,48%, bursa de la Frankfurt a înregistrat un avans de 1,91%, bursa de la Londra a crescut cu 0,83%, bursa de la Madrid a crescut cu 2,23% iar bursa de la Milano a înregistrat un salt de 3,37%, scrie Agerpres.

De asemenea, pieţele americane apreciază şi ele întărirea disciplinei bugetare în zona euro, indicele Dow Jones înregistrând o creştere de 1,04% iar indicele Nasdaq o creştere de 0,93%.

După nouă ore de negocieri intense, liderii europeni au căzut vineri de acord să întărească disciplina bugetară în zona euro, însă nu şi la nivelul UE 27 din cauza unui diferend cu Marea Britanie care a rămas izolată.

"Pieţele aşteptau mai degrabă măsuri de la summitul de la Bruxelles, însă cel puţin o satisfacţie privitoare la rigoare bugetară. Statele membre nu vor mai putea face absolut orice cu finanţele lor", a declarat directorul Turgot Asset Management, Arnaud de Champvallier.

"Chiar dacă diavolul stă în detalii, este o etapă importantă spre uniunea bugetară şi salvarea euro", a apreciat la rândul său economistul ING, Carsten Brzeski.

Analiştii recunosc că summitul de la Bruxelles nu a răspuns aşteptărilor referitoare la crearea de euroobligaţiuni sau la intensificarea achiziţiilor de obligaţiuni ale Băncii Centrale Europene, dar totuşi a creat un prolog pentru noi măsuri, în special introducerea mai rapidă a Mecansimului european de stabilitate, care va ajuta la soluţionarea crizei datoriilor.