O practica destul de comuna in Occident, investitia in studenti nu este foarte familiara companiilor din Romania. Putine sunt cele care se folosesc de avantajele colaborarii cu tineri aflati in ultimii ani de facultate. Un sistem reciproc avantajos este acela prin care o firma incheie un acord cu universitatea si studentii deopotriva, astfel incat studentii primesc burse din partea companiei in schimbul obligatiei de a deveni angajatii acesteia. Tinerii se aleg cu bani si cu un loc de munca asigurat, iar compania cu oameni bine pregatiti, pe care si-i selecteaza singura.
Pe aceasta idee a mers si grupul Myo-O, actionar majoritar al companiei Semanatoarea.
Studentii vizati de Myo-o sunt cei din anii terminali, de la facultati cu specializarea mecanica agricola si agronomie. ,,Am initiat parteneriate cu cinci dintre cele mai importante centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj Napoca, Timisoara, Brasov. Grupul Myo-O va organiza stagii de practica si documentare pentru acestia, dupa un program care are ca scop apropierea studentului de activitatea intreprinderii Semanatoarea,,, spune Doina Radulea, vicepresedinte al grupului Myo-O.
Acordarea burselor se face cu conditia incheierii unui contract intre SC Semanatoarea SA si studentul bursier. Prin acest contract vor fi stipulate obligatii pe care studentii trebuie sa le indeplineasca. De exemplu, pe perioada acordarii bursei, vor obtine o medie generala peste 8,00 si note peste 8,00 la discipline ce vor fi stabilite prin contract. Acestia mai trebuie sa absolve examenul de diploma cu medii peste 8,00. Studentii mai trebuie sa realizeze proiectele de an si cel de diploma avand ca teme produsele fabricate la Semanatoarea, si, in plus, au obligatia de a efectua un stagiu de practica de doua saptamani in cadrul intreprinderii, urmat de o evaluare.
Beneficiarii burselor Myo-O, se mentioneaza in acelasi contract, dupa absolvirea facultatii vor urma cursurile de master sau studii aprofundate in specializarile stabilite de companie. In fine, ei vor avea posibilitatea, la absolvirea facultatii, sa fie angajati, cu conditia sa activeze minimum trei ani (cei din anul V), respectiv cinci ani (cei din anul IV), in cadrul grupului.
,,Prin atragerea de personal foarte bine calificat, a carui pregatire o urmarim pas cu pas, estimam sa obtinem o rata de succes net superioara unei campanii obisnuite de recrutare. Costul acestui proiect, 25.000 de euro, va fi acoperit prin beneficiile imediate si viitoare aduse de intrarea si mentinerea in organizatie a unei resurse umane valoroase,,, mai spune Doina Radulea.

Detalii despre bursele MYO-O

· Se vor selectiona studenti care vor obtine medii generale peste 7,50 si note peste 7,00 la un grup de materii de studiu care vor fi stabilite de comun acord cu conducerea facultatii.
· Studentii vor fi alesi dupa criterii care urmaresc atat rezultatele scolare, cat si, in special, calitatile de viitori reprezentanti de vanzari – specialisti in tehnica agricola. Aceste calitati vor fi testate dupa proceduri specifice domeniului.
· Bursa consta in 50 euro/luna pe o perioada de zece luni (1.10.2003-1.08.2004). Bursa va fi platita intr-un cont bancar deschis de fiecare student.
· Se vor organiza centre informationale unde studentii si cadrele didactice vor avea acces la informatiile de ultima ora referitoare la activitatile Grupului Myo-O.
· Specialistii companiei vor colabora cu cadrele didactice universitare la elaborarea planurilor de invatamant si a programelor analitice.
· Numarul de burse a fost stabilit in functie de personalul prognozat a fi angajat in curand.

forum de dezbateri

Noul cadru legislativ de formare profesionala continua a adultilor

Fundatia Resurse Umane Romania organizeaza seminarul pe probleme de reglementare a sistemului de formare profesionala continua a adultilor.
Data: 26 iunie, Grand Hotel Marriott, Bucuresti, Sala Ballroom
Moderatorul dezbaterilor: Viorica Ana Chisu
Tematica seminarului:
Cunoasterea si clarificarea recentelor reglementari juridice privind: Obligativitatea pregatirii angajatilor din perspectiva prevederilor Codului muncii; Autorizarea furnizorilor de formare profesionala a adultilor in baza Legii nr. 375 din 11 iunie 2002; Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor; Metodologia de certificare a formarii profesionale a adultilor; Evaluarea si certificarea formarii profesionale a adultilor.

Invitati vorbitori:
· Ioan Cindrea, Secretar de Stat, Presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca
· Radu Mircea Damian, Secretar de Stat pentru Invatamant Superior si Integrare Europeana
· Septimia Dobrescu, Task Manager, Delegatia Comisiei Europene
· Ana Elena Costin, Director general, Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor
· Doina Bucinschi, Director executiv, Directia Forta de Munca, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
· Horia Carciumaru, sef serviciu, Directia de formare profesionala, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
· Victoria Caprini, Director COSA
· Cezar Barzea, Director, Institutul de stiinte ale Educatiei
· Ovidiu Mantaluta, Cercetator stiintific, Institutul de stiinte ale Educatiei
· Liviu Cleuciuc, presedinte Uniunea Nationala a Angajatorilor
· Dan Cristescu, Secretar confederal, Blocul National Sindical

Informatii suplimentare: FRUR, tel/fax. 230.9000, GSM. 0722.29.16.42, e-mail: mihaelam@investments.ro; office@fru.ro

Burse

Master in Studii Europene, la distanta

Institutul de Studii Europene din cadrul ,,Free University,, din Berlin a lansat un program de cursuri la distanta pentru programul de master in Studii Europene. Programul poate fi accesat pe site-ul www.ees-online.org. Programul a fost lansat ca urmare a numeroaselor cereri primite in acest sens in ultima perioada, datorita deschiderii catre Europa de Est. Programul este multi-disciplinar si dureaza doi ani, va cuprinde si un sistem de invatare a unor practici de management. Conditii de eligibilitate: studii universitare, fluenta in limba engleza (cel putin 213 puncte la testul TOEFL). Taxele aferente cursului insumeaza aproximativ 1.400 de euro. Termenul limita pentru inscrieri este 30 iunie 2003. Pentru informatii suplimentare vizitati www.ees-online.org. Director de proiect: Klaus Segbers. Coordonator de proiect: Renate Karstaedt, Institute for East European Studies (OEI), Free University Berlin. Adresa: Garystr. 55, 14195 Berlin, Germania. Telefon: +49(0)3083854970, fax: 49(0)3083853616, e-mail: ees@zedat.fu-berlin.de.

Simulare ONU, la Viena

In perioada 10-14 august, la Viena va avea loc o conferinta care simuleaza activitatea mai multor departamente ale ONU. Cei care pot participa sunt tinerii intre 18 si 35 de ani, care manifesta un interes deosebit pentru domeniul Relatiilor Internationale si activitatea ONU. Tinerii trebuie sa fie studenti. Conferinta ,,Vienna International Model United Nations,, va avea loc la reprezentanta ONU din Viena. Pentru informatii suplimentare, cei interesati trebuie sa o contacteze pe Bettina Kolbl, vimun@afa.at, https://afa.at/vimun/afavimun.htm.

Master in stiinte politice, in Rusia

scoala de stiinte Politice din cadrul Institutului de Relatii Internationale din Moscova (Universitatea MGIMO) a lansat un nou program, Politica Rusiei in studii comparative, care se va finaliza cu o diploma de master. Este un program care dureaza doi ani si trateaza sistemul politic al Rusiei si valentele culturale ale acestuia, precum si sistemul din cadrul organismelor care iau decizii, grupurilor de interese, partidelor, alegerilor, relatiilor externe etc. Candidatii trebuie sa detina o diploma de studii universitare, Termenul limita pentru inscrieri este 20 iunie, pentru cursurile care vor incepe in august 2003, si se vor incheia in august 2005. Cursurile se vor tine in limba engleza si in limba rusa, de catre profesori din universitatile din Rusia, Universitatea Uppsala, Universitatea Bergen, Universitatea din Berlin. Detalii suplimentare: Adresa: Str. Vernadski Prospekt nr. 76, Moscova, 119454, Rusia; tel.: (7-095)434-9327; fax: (7-095) 434-9179; e-mail: politmaster@mgimo.ru.r
r
Master in domeniul democratiei si drepturilor omului, Sarajevor
Programul trateaza probleme regionale din sud-estul Europei. Termenul limita pentru inscrieri este 15 iulie 2003. Informatii suplimentare: coordination@cps.edu.ba, www.cps.edu.ba.