Bulgaria analizează o posibilă relaxare a măsurilor de combatere a epidemie de COVID-19 pe fondul scăderii numărului de cazuri. Datele arată că măsurile aplicate în ultimele două luni ale anului trecut au dus la reducerea cu 40% a cazurilor grave.

Potrivit Rador, evoluția pozitivă a situației epidemice continuă în Bulgaria. În ultimele două săptămâni, numărul infectărilor într-un sfert din județele bulgare s-a situat între 60 şi 120 la 100.000 de locuitori. În acest mod, țara a revenit la situația de la 25 octombrie.

Numărul bolnavilor din spitale a scăzut sub 4.000, după ce în urmă cu o lună a fost aproape dublu. A scăzut şi numărul internărilor la secțiile terapie intensivă. În ultimele câteva zile, procentul testelor pozitive se situează sub opt, active sunt 61.000 de cazuri, decesele însă se mențin la un nivel relativ mare – în jur de 50 pe zi.

Numărul total de la începutul epidemie este de 8.279 la o populație de trei ori mai mică de cea a României. Experţi sanitari avertizează că 75% din cazuri active de COVID nu se află, practic, sub carantină, ceea ce îngreunează combaterea epidemie.

Măsurile luate în Bulgaria au fost benefice

Măsurile antiepidemice aplicate în noiembrie și decembrie au contribuit însă la reducere cu 40% a cazurilor grave. A scăzut, față de noiembrie, și indicele mortalității, ceea ce arată că epidemia este factorul de bază pentru creșterea acestui indicator. Persoanele vaccinate se apropie de 16.000.

Miercuri au sosit primele 2.420 de doze din vaccinul Moderna. Pe listele cu persoane ce urmează a fi vaccinate vor fi incluse și rezerve, pentru a se garanta folosirea optimă a vaccinului, a anunțat în prim-ministrul Borisov. Unii membri ai patronatului au lansat ideea importului suplimentar de vaccinuri la un preț de piață, ceea ce va permite vânzare acestora cetățenilor care nu doresc să aștepte. Surse anonime din Statul Major, antiepidemice, date de câteva site-uri informaționale, afirmă că este analizată posibilitate de deschiderii, începând din 1 februarie, a restaurantelor, barurilor şi sălilor de fitness.

Vor fi reluate și cursurile în clasele 5-12 și în universități. Guvernul a alocat încă 40 de milioane de leva (20 de milioane de euro), în sprijinul transportului și turismului, ramurile cele mai grav afectate de epidemie. Banii sunt asigurați din Programul Ruropean Dezvoltarea Resurselor Umane.