Marea Recesiune nu a afectat Australia atât cât s-ar fi aşteptat uniii: ţara care ocupă un întreg continent a înregistrat un singur trimestru de evoluţie negativă după criza financiară. Economia sa a crescut pe fondul celui mai mare boom imobiliar din lume.
Expresia "aterizare dură" (hard landing) se referă la intrarea în recesiune a unei economii după o perioadă de expansiune puternică. Edwards a spus că miracolul economic australian depinde de evoluţia economiei chineze, însă a arătat că cel mai recent indice oficial privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) a fost de 53,3 în aprilie. Valorile indicelui de peste 50,0 indică expansiune economică, iar valori de sub 50,0 înseamnă contracţie. Deşi PMI este în creştere pentru a cincea lună consecutiv, datele sunt valabile pentru aprilie, care este cea mai bună lună pentru acest indice. Dar acesta este cel mai scăzut aprilie din ultimii ani, semn al presiunii sub care se află creşterea economică.  

În viziunea analiştilor de la Societe Generale, în Australia există o bulă a creditelor, construită pe o explozie a preţurilor, care, la rândul ei, este dependentă de o şi mai mare bulă a creditării din China. Aşadar, dacă economia chineză se prăbuşeşte, acelaşi trend va fi urmat şi de Australia. Edwards citează un studiu internaţional din 2012 privind  accesibilitatea locuinţelor,  care ilustrează faptul că toate centrele australiene este "sever inaccesibile". În plus, cinci dintre cele mai scumpe oraşe din lume se află în Australia: Sidney, Melbourne, Adelaide, Brisbane şi Perth.

"Interpretarea noastră asupra evenimentelor este că lipsa de volatilitate din ciclul economic australian şi lipsa unei recesiuni din anul 1991 i-a determinat pe australieni să-şi dezvolte un apetit excesiv pentru datorii, cu speranţa că viitorul va reflecta trecutul. Dar pentru noi, asta înseamnă apropierea unei mari prăbuşiri", spune Albert Edwards.  Pentru că a trecut atâta timp de când Australia nu a mai trecut printr-o recesiune, toată lumea e convinsă că ţara e condusă de genii şi că economi nu întâmpină nicio dificultat. Asta este gândirea clasică ce duce la formarea unei bule.

Edwards, SocGen: Colapsul Chinei va "duce criza economică la apogeu în 2012"