Vizitarea unui oraș turistic pentru mai multe zile înseamnă o cheltuială destul de importantă. Și de aceea, ca și din cauza timpului liber redus, mulți aleg să meargă doar un weekend într-o astfel de mini-vacanță, denumită city break. Una dintre agențiile care se ocupă cu aceste rezervări, Paravion.ro, arată că numărul celor care au placat în city break în primele opt luni ale anului a fost de trei ori mai mare decât cel de anul trecut, iar cei care aleg aceste mini-vacanțe pleacă și de două ori într-un an.

Cele mai populare destinații de city break Paravion.ro sunt Amsterdam, Viena, Istanbul, Varșovia și Munchen, unde turiștii cheltuie până la 300 de euro de persoană pentru o vacanță cu trei nopți de cazare și micul dejun inclus. Principalele criterii în funcție de care turiștii aleg destinațiile pentru acest tip de vacanțe sunt tarifele avantajoase și numărul mare de obiective turistice din orașele vizitate. Prin urmare, în topul destinațiilor preferate sunt orașele cu o bogată componentă culturală și istorică

„Ne bucurăm să descoperim o creștere a apetitului românilor pentru city break, față de anul precedent. Mai mult, anul acesta am observat că majoritatea turiștilor profită inclusiv de ofertele tot mai avantajoase ale companiilor aeriene, și accesează acest tip de vacanță, în medie, de două ori pe an”, spune Remus Vișan, Managing Director-ul Paravion.ro.

Majoritatea city break-urilor disponibile pe Paravion.ro în acest an au fost accesate de tineri, cu o pondere de 70% din total, iar bugetul s-a ridicat la 250 de euro. Destinațiile preferate ale turiștilor tineri au fost Praga, Barcelona și Amsterdam. Pe de altă parte, turiștii seniori, ale căror cereri reprezintă 30%din total, au cheltuit până la 300 de euro de persoană, în destinații ca Praga, Viena și Munchen. Cele mai solicitate perioade de către turiștii din ambele categorii de vârstă au fost lunile februarie și septembrie.

Profilul turistului român de city break ne arată că acesta are între 30-50 de ani, pleacă în cuplu și călătorește cu avionul. Acesta alege, în general, vacanțe cu trei nopți de cazare și cu mic dejun inclus.