În cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului Ministerului Culturii au fost respinse trei amendamente.

Unul dintre ele, susţinut de liberalul Gigel Ştirbu, referitor la suplimentarea bugetului MC pe 2016 cu 5 milioane de lei în vederea achiziţiei operei de artă "Cuminţenia pământului" a sculptorului Constantin Brâncuşi, a născut o vie dezbatere între parlamentari.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a explicat că, prin lege, instituţia pe care o conduce poate exercita dreptul de preempţiune în cazul achiziţiei unei opere cum este încadrată "Cuminţenia pământului", la categoria tezaur, dar în condiţiile în care nu are alocaţi bani pentru acest lucru nu se poate începe o procedură în acest sens.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a explicat că o suplimentare de buget în vederea unei achiziţii nu poate fi prevăzută în legea bugetului şi ar crea un precedent periculos în tehnica bugetară.

"Dreptul de preempţiune îl puteţi exercita fără o prevedere bugetară. Întâi trebuie creat instrumentul juridic şi abia apoi alocarea bugetară. Să nu creăm precedente periculoase în execuţia bugetară", a afirmat Viorel Ştefan.

În cele din urmă s-a căzut de acord asupra reformulării amendamentului, în sensul ca banii, cele 5 milioane de lei, să fie transferaţi de la Fondul de rezervă al Guvernului la Ministerul Culturii – capitolul 'cheltuieli de capital'.

Amendamentul, în noua formă, a fost supus la vot, dar a fost respins. S-au înregistrat 14 voturi împotrivă, 13 pentru şi patru abţineri. Rezultatul votului l-a determinat pe ministrul Vlad Alexandrescu să precizeze că, din ce a văzut el, au fost doar 10 voturi împotrivă. Afirmaţia i-a atras o replică din partea lui Viorel Ştefan, care i-a explicat că şedinţa comisiilor reunite de buget-finanţe este înregistrată, inclusiv video, şi că, în altă ordine de idei, ministrul trebuie să respecte separaţia puterilor în stat.

Şi celelalte două amendamente, unul referitor la introducerea în programul naţional de restaurare a monumentelor istorice a bisericii unitariane Dârjiu (judeţul Harghita) şi celălalt – finanţarea unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia, au fost respinse.

Bugetul Ministerului Culturii a fost, apoi, votat, în unanimitate, în forma iniţiată de Ministerul Finanţelor.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocată, pentru anul 2016, suma totală de 773.261.000 de lei, în creştere cu 26,48% faţă de acest an.

SURSA: Agerpres