Deşi creditorii internaţionali nu sunt convinşi de acest lucru, după cum recunoaşte chiar Samaras, Guvernul speră ca restaurantele, cafenelele, barurile şi serviciile de catering să traducă această măsură printr-o diminuare corespunzătoare a preţurilor.

Matematic, reducerea cu zece puncte procentuale a TVA ar trebui să se traducă printr-o diminuare a preţurilor cu 8,1%, dar, plecând de la un calcul mai realist, Guvernul elen nu crede că ieftinirea va fi mai mare de 5%.

Conform acordului la care au ajuns Guvernul şi reprezentanţii sectorului, toate localurile care aplică o reducere de cel puţin 5% la trei sferturi dintre produsele aflate pe lista de preţuri vor primi un afiş pe care îl vor putea expune în local. Afişul, care va fi scris parţial în engleză, spune: ‘A scăzut TVA, noi reducem preţurile’ şi sfătuieşte clienţii să ceară factură.

În meniu vor trebui afişate preţurile de dinainte şi după reducerea TVA.

Deocamdată, măsura este temporară, Samaras obţinând doar un ‘da’ din partea troicii, cu condiţia să demonstreze efectivitatea acesteia şi faptul că nu va afecta şi mai mult încasările fiscale precare.

Astfel, dacă nu se va obţine o îmbunătăţire economică, pe lângă o reducere a fraudei fiscale, reducerea va expira la 31 decembrie. AGERPRES