Viiturile din această vară au ucis 21 de oameni şi au lăsat peste 12.000 de oameni fără un acoperiş deasupra capului

Pedeapsă

Înaintea ultimei zile de cod roşu de săptămâna trecută, potopul inundase 382 de localităţi din 37 de judeţe, 210 de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, afectând mii de gospodării şi zeci de mii de hectare de culturi, paralizând comunicaţiile şi activitatea economică. Pagubele sunt estimate la 700 de milioane de euro (0,6% din PIB).

Efectul TVA

Majorarea TVA la 24% va aduce 3,5-4 miliarde de lei la buget, dar şi cel puţin o dublare a ratei inflaţiei, până la 8% (sau, la limită, chiar 10-12%) şi accentuarea contracţiei economiei, până la –2 %. Un raport Ernst&Young avertizează că rezistenţa la măsurile de austeritate expune România la riscul de a repeta criza greacă. E vorba de refuzul populaţiei de a accepta curba de sacrificiu, dar mai ales de mentalitatea guvernanţilor înşişi. De pildă, ministrul Berceanu crede că inundaţiile sunt un bun motiv pentru majorarea deficitului bugetar convenit cu FMI.

Pe muchie de cuţit

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), cunoscută drept „banca centrală a băncilor centrale“ a avertizat recent în privinţa riscului ca economia globală să intre într-o nouă repriză de contracţie, dacă guvernele nu renunţă la pachetele de stimulente conjuncturale şi la politicile monetare de sprijin. Programele de susţinere a pieţelor şi a întreprinderilor au creat o dependenţă de care sistemul financiar ar putea avea dificultăţi să se desprindă, ceea ce ar putea sufoca relansarea economică. La rândul său, Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, apreciază că obsesia politicilor dezinflaţioniste ar putea să facă din această a treia mare depresiune din istorie (după cele din 1873 şi 1929-33) şi cea mai adâncă şi cea mai lungă criză dintre toate. Spre deosebire de celelalte două, în care au existat alternanţe de creştere şi descreştere, ­criza actuală ar putea să ducă la un colaps total, din cauza politicilor ortodoxe ale banilor scumpi şi a bugetelor echilibrate.

Stupoare şi confuzie

218-53764-02_macaramica_26.jpgUn proiect imobiliar din cinci este ame­ninţat să sucombe, iar declinul pieţei va continua, dezvoltatorii vor fi obligaţi să coboare preţurile până la nivelul costu­rilor sau chiar sub acest plafon, astfel încât (aproape) nimeni nu va scăpa de faliment, susţin reprezentanţi ai branşei. În această veche atmosferă de tristeţe, care nu o dată s-a amestecat cu exagerări şi disimulări, indicele imobiliar „oficial” publicat de INS, potrivit căruia preţurile imobiliare au scăzut cu 3,96% în primul trimestru din 2010 faţă de aceeaşi peri­oadă din 2009, a creat perplexitate şi sentimentul că cineva încearcă să prostească pe altcineva.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

218-53765-02_ilieserbanescudeclaratie_26_evz.jpgO ţară care plăteşte pensiile şi salariile din împrumuturi e falită. Ar trebui să ne declarăm insolvenţa.
Ilie Şerbănescu, analist economic

218-53766-02_hartafotograma_26.jpg16 regiuni va avea România din 2013, potrivit unui proiect de lege iniţiat de UDMR, a­dop­tat deja de Senat şi susţinut de Elena Udrea sub motiv că ar avantaja colectarea impozitelor.