Ada Meseşan ar fi ajuns probabil la cârma televiziunii naţionale dacă un coleg de partid n-ar fi acuzat-o că i-a cerut bani ca să-l pună pe sticlă, pentru ca apoi să-i blocheze accesul la televiziuni pentru că n-a vrut să cotizeze. Replica cu care dânsa a ieşit din scenă este nu doar o perlă, ci un întreg colier: „Dacă vreţi să recurg la limbajul de jurnalist, cum am fost odată, eu nu mă vând pe gratis.“ Unde le-or găsi, frate?! Ridzi, Plăcintă, duduia de la Compania de Investiţii, tânăra de la Cultul Eroilor, Meseşan…

ZOOM

Doar un român din 20 ar mai lua credit

Unul dintre trei români din mediul urban are de rambursat un împrumut şi doar 5% din locuitorii de la oraş vor să ia un credit bancar în acest an, dezvăluie un studiu citat de Mediafax. Cele mai răspândite sunt creditele bancare, în timp ce împrumuturile în magazine şi cele de tip leasing au o penetrare mai scăzută. În ceea ce priveşte intenţiile de contractare a unui credit, 89% din români nu intenţionează să se îndatoreze în acest an şi numai 6% plănuiesc să ia un împrumut, sub formă de credit bancar (5%), leasing (2%) şi/sau împrumut în magazin (2%). Majoritatea celor care intenţionează să ia un împrumut spun că vor opta pentru un credit bancar, cu scadenţă la cinci-şase ani şi o rată lunară de aproximativ 600 de lei. Creditele bancare vor fi destinate în principal reamenajării sau achiziţiei unei locuinţe, aceste două scopuri fiind menţionate de 23%, respectiv 15% din cei care ar urma să contracteze credite. Refinanţarea, acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, cumpărarea unei maşini şi studiile personale sau ale copiilor sunt alte motive pentru care românii s-ar îndatora la bănci.

Dispuşi la orice compromis

Nouă persoane din zece aflate în căutarea unui loc de muncă ar accepta o ocupaţie sub nivelul pregătirii profesionale, arată o cercetare realizată de CURS, potrivit Agerpres. Totodată, fiecare al doilea şomer ar fi dispus să lucreze fără forme legale. Potrivit aceluiaşi studiu, aproape 45% din romii de pe piaţa muncii nu au slujbe stabile, desfăşurând munci temporare, sezoniere sau cu ziua şi realizând venituri sporadice. Veniturile a 60% din gospodăriile de romi se situează sub valoarea unui salariu minim pe economie, valoarea medie a veniturilor globale lunare în cazul gospodăriilor de romi fiind de 657 lei. Totodată, 72% din romii aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt dispuşi să muncească la negru, indiferent de condiţii, 41% din cei care au participat la cel puţin un interviu de selectie declară că principalul motiv pentru care nu au fost angajaţi este etnia lor, iar 9% au declarat că vârsta de peste 40 de ani a constituit principalul motiv.

Conform percepţiei generale, romii sunt de zece ori mai expuşi la eventuale disponibilizări, faţă de membrii populaţiei majoritare.

MAILBOX

La roşu

Reacţii ale cititorilor la articolul „Criza imobiliară 2.0: Hemoragie de case «la roşu» scoase la vânzare“, publicat în Capital nr. 25 din 28 iunie 2010:

– Vor rămâne nevândute. Uitaţi-vă la casele din poză: ditamai viloaiele înghesuite la cinci metri una de alta! Cred că nu e loc suficient nici măcar să-şi parcheze toţi locatarii maşinile. În plus, casele sunt construite în mijlocul câmpului, accesul fiind pe un fel de uliţă prăfuită. Cine n-a avut cap şi s-a crezut şmecher cu proiecte de genul ăsta acum plăteşte. (Trimis de dorel)

– Gratis. Cum poate să coste 30.000 de euro 450 mp de teren în câmp, unde n-ai utilităţi de niciun fel? Terenul nu are niciun fel de valoare adăugată, este dat de Dumnezeu, adică este aproape gratis. Cum poţi să dai bani pentru ceva care este gratis? (Trimis de Ionel)

– Ce de frustraţi în ţara asta! Nu înţeleg de ce sunt atâtea discuţii pe tema preţurilor la imobiliare. E simplu: unii au ceva, o casă, terminată sau nu, au avut curaj, au investit, s-au stresat pentru chestia asta. Alţii nu au nimic. Aşa e în capitalism. Indiferent cât îi iese, cel care are o proprietate de vânzare se alege cu ceva. Toată mentalitatea asta cum că toţi proprietarii sunt speculanţi şi toţi patronii sunt hoţi a dus la blocajul în care se află acum ţara. Un apartament poate să ajungă iar la 10.000 de euro dacă venitul mediu o să ajungă înapoi la 100 de euro. (Trimis de Florin G)

– Soluţie. Proprietarilor de locuinţe la roşu le recomand o garsonieră de 70.000 de euro în Berceni:)) (Trimis de Ion)

– Erată. Pardon, este în Obor, nu în Berceni. (Trimis de Ion)

OFSAID

VORBE România susţine deplin Strategia UE 2020, care se potriveşte perfect programului de modernizare a ţării noastre.
Preşedintele Băsescu, Bruxelles. Care program? Care modernizare? Care potriveală?

NEBULOS Această creştere a TVA este o măsură care nu rezolvă problema de fond a deficitului cu care fondul de pensii se confruntă. Măsura va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar problema este că fondul de pensii rămâne în continuare deficitar şi că acest deficit creşte de la an la an.
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, vede echilibru în amputarea consumului şi laudă soluţia, deşi nu vede în ea o rezolvare. Curat murdar.

AROGANT Să mai studieze legea!
Premierul Boc (specialist în drept constituţional şi recordman la legi invalidate de Curtea Constituţională) îi pune la punct pe cei care critică amendarea Codului fiscal prin OUG.

BEZNĂ Astăzi, nu sunt în stare să fac o prognoză pe două luni cu grad de probabilitate mai mare de 50%. Începând de alaltăieri, acest ministru al finanţelor vă spune că va fi foarte greu să ştim ce se va întâmpla în perioada următoare.
Sebastian Vlădescu, chiar ministrul cu pricina. Nicio problemă, ne-am obişnuit deja cu orbecăiala.

218-53795-12_dan_girtofan_26.jpgÎNDREPTARE
Dintr-o regretabilă eroare, la articolul „O afacere doar pentru cei care au boala vitezei“, publicat în Capital nr. 25 din 28 iunie, în pagina 20, în locul fotografiei pilotului de raliu Dan Gîrtofan a apărut aceea a copilotului său, Miţă Lăzărescu. Drept pentru care facem cuvenita îndreptare, publicând alăturat fotografia lui Dan Gîrtofan.