TRANZACŢIE: America House, vândută pentru 120 mil. euro

Dezvoltatorul imobiliar GTC, controlat de grupul israelian Kardan, a vândut întregul pachet de acţiuni al societăţii Complexul Multifuncţional Victoria, care deţine imobilul de birouri America House din Bucureşti, pentru 120,3 milioane de euro, informează Mediafax. Numele cumpărătorului clădirii nu a fost precizat în anunţul transmis Bursei de Valori din Tel Aviv. America House are o suprafaţă închiriabilă de 27.000 de metri pătraţi, astfel că preţul pe metrul pătrat este de aproape 4.500 de euro. În 2003, GTC a vândut fondului austriac de investiţii Europolis clădirea Europe House din Piaţa Victoriei, în cadrul unei tranzacţii de circa 30 de milioane de dolari.

NUMIRE: Emilia Bunea lasă Interamerican pentru ING

Emilia Bunea va fi noul director financiar al ING Asigurări de Viaţă, funcţie în care a fost numită începând cu data de 24 septembrie a anului curent. Noul său angajator este cel mai mare asigurător de viaţă din România, cu prime de peste 435 milioane de lei subscrise în 2006. În prezent, Bunea ocupă o poziţie similară în cadrul companiei Interamerican România, fiind şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie. De la aceeaşi dată va renunţa la toate funcţiile deţinute la companiile controlate de grupul olandez Eureko în România. În locul său va veni, ca administrator al societăţii Medisystem Hospital, Frans Jan van der Ent. În momentul de faţă, acesta este director general al Interamerican.

Dispută: „Uite gripa, nu e gripa“ la Ministerul Agriculturii

Din gripa aviară nu a mai rămas nicio urmă! Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat că în instituţia sa nu se află niciun document care să ateste că virusul a existat vreodată în România. În apărarea existenţei gripei aviare a sărit însă predecesorul său, fostul ministru Gheorghe Flutur. Acesta a prezentat jurnaliştilor mai multe buletine de analiză şi a sugerat că dispariţia documentelor nu poate fi explicată decât prin distrugerea lor după schimbarea conducerii instituţiei. În perioada în care Flutur a condus Ministerul Agriculturii, pentru combaterea gripei aviare s-au cheltuit peste 100 milioane de euro şi au fost afectate vânzările mai multor producători autohtoni de carne de pasăre.

LEGE: Despăgubiri pentru clienţii liniilor aeriene

Pasagerii care zboară în UE sau cu companii europene şi sunt subiectul unor întârzieri vor primi asistenţă şi chiar despăgubiri materiale, potrivit unei noi directive europene. La peste două ore întârziere, călătorii au dreptul la hrană, cazare la hotel, transfer şi acces la mijloace de comunicare. La peste cinci ore întârziere, ei pot alege între restituirea banilor, transportul pe o altă rută la destinaţie şi biletul de întoarcere acasă. Ei pot solicita la check-in informaţii privind aceste drepturi, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor trebuie să supravegheze respectarea lor.

Accidentele uşoare, soluţionate fără Poliţie

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de modificare a Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, introducând procedura constatului amiabil. Potrivit noii legi, în caz de accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, nu şi victime, despăgubirile de la asigurător pot fi primite doar pe baza unui formular tipizat completat de ambele părţi implicate în incident. Nemaifiind necesară constatarea Poliţiei, ca până acum, şoferii scapă de cozile uriaşe din sediile instituţiei. Noul formular se va transmite asigurătorului odată cu poliţa RCA pentru despăgubirea daunelor. Noua procedură armonizează practicile interne cu cele europene.

Rebranding: BCR are un nou logo şi o nouă imagine

Banca Comercială Română (BCR) a lansat un nou logo şi campania de promovare a imaginii noi. Designul nou păstrează numele BCR şi îi alătură litera S, roşie, un simbol al băncilor de economii şi al Erste Bank, precum şi al tuturor subsidiarelor grupului Erste.
Rebrandingul este o parte din programul de integrare şi dezvoltare al BCR, ce presupune costuri totale de 200 de milioane de euro. Din septembrie, BCR demarează campania naţională de imagine sub sloganul „Gândim la fel“. La realizarea şi promovarea campaniei, banca lucrează cu agenţiile Y&R/Team Advertising, Media Investment şi Momentum.

TOP: Angela Merkel, cea mai puternică din lume

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost numită drept cea mai puternică femeie din lume de către revista Forbes, pentru al doilea an consecutiv. Merkel s-a remarcat, printre altele, prin faptul că a convins liderii G-8 să reducă emisiile de carbon şi a reuşit să facă ţările din Uniunea Europeană să lucreze la o nouă Constituţie. Vicepremierul chinez Wu Yi este pe locul doi în acest top, datorită creşterii economice accelerate a Chiei, această ţară fiind între primele cinci puteri economice din lume. Locul trei este ocupat de Ho Ching, din Singapore, director executiv al Temasek Holdings, companie de investiţii controlată de stat, evaluată la 108 miliarde de dolari. Din top mai fac parte Imre Barmanbek, deputy chairman al Dogan Holding, dar şi soţia lui Hugh Hefner, directorul executiv al Playboy Enterprises, Christie Hefner.

Pariu: Remeş mizează 14 miliarde de euro pe agricultură

În buna tradiţie a guvernărilor trecute, ministrul Decebal Traian Remeş lansează un nou pariu cu agricultura, pe care o vede capabilă să absoarbă 14 miliarde de euro, bani de la UE şi de la Guvern, în următorii şapte ani. Deşi România este creditată cu o capacitate de absorbţie de doar 20% a fondurilor, Remeş crede că oamenii de la Agenţia pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit „s-au rodat şi nu mai lasă impresia că dau banii de la ei“. În judecăţile şi îndemnurile adresate fermierilor, ministrul se bazează pe propria-i experienţă: „Am fost beneficiarul unui proiect SAPARD, în urmă cu ceva ani, şi vreau să spun că sunt cei mai cinstiţi bani care se pot face în România“.

Fuziune: Suez şi Gaz de France formează un nou colos energetic mondial

Duminică noaptea, consiliile de administraţie ale celor două companii franceze au ajuns la un acord pentru crearea, prin fuziune, a unei noi companii energetice, evaluate la 90 de miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul trei în lume, după Gazprom şi compania franceză EDF, informează ziarul britanic „The Guardian“. Înţelegerea survine după ce „hiperpreşedintele“ francez Nicolas Sarkozy i-a supus pe reprezentanţii Suez Lyonnais la extraordinare presiuni pentru a-i obliga să se orienteze către o specializare în energetică a companiei şi, implicit, să accepte fuziunea. Statul va deţine 34% din noua companie, la limita admisă de legea franceză.