Regatul Unit nu va renunţa la un acord al UE prin care importurile în Marea Britanie din 48 de ţări sunt scutite de taxe vamale. Astfel, firmele britanice nu vor plăti tarife de import pentru bunuri cumpărate din ţări ca Bangladesh, Etiopia, Sierra Leone, Uganda şi Haiti. Brexit-ul oferă Marii Britanii oportunitatea "de a-şi spori angajamentele faţă de restul lumii. Comerţul liber şi echitabil a fost cel mai mare salvator al lumii sărace şi anunţul de astăzi arată angajamentul nostru de a ajuta statele în curs de dezvoltare să-şi dezvolte economiile şi să reducă sărăcia prin comerţ", a declarat Liam Fox.

Acordul exclude armele şi muniţiile

Lista celor 48 de state este realizată pe baza celui mai recent indicator al Naţiunilor Unite referitor la cele mai puţin dezvoltate ţări la nivel global. În prezent sunt importate bunuri în valoare de 19,2 miliarde de lire sterline din cele 48 de ţări, inclusiv 79% din ceaiul consumat în Marea Britanie. De asemenea, aproximativ 45% din importurile de haine şi textile şi 22% din cafeaua consumată în Regatul Unit vin din statele în curs de dezvoltare.

Secretarul de stat britanic pentru dezvoltare internaţională, Priti Patel, a afirmat că angajamentul reînnoit "îi va ajuta pe cei mai săraci oameni din lume să se descurce prin propriile forţe".

"Construirea unei lumi mai prospere şi sprijinirea securităţii noastre economice pe termen lung sunt cu certitudine în interesul nostru", a adăugat Priti Patel. De asemenea, Guvernul de la Londra vrea să-şi extindă relaţiile cu ţări mai bogate, cum ar fi Jamaica, Pakistan şi Ghana, care în prezent beneficiază de un mix de taxe vamale reduse şi taxe vamale zero.
Astfel, preţurile vor fi mai scăzute pentru consumatori, a precizat Liam Fox. Negocierile pentru o "retragere ordonată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luni la Bruxelles de negociatorul-şef al blocului comunitar, Michel Barnier, şi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili priorităţile procesului de divorţ. Se aşteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârşitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanşarea oficială a procedurii de ieşire de către premierul Theresa May la 29 martie.Agerpres