Serghei Stanișev, oreședintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a transmis recent că ”liderii PES consideră înghețate relațiile cu PSD” până când Dragnea şi Dăncilă nu își clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al partidului european.

Situaţia PSD va fi discutată în luna iunie, la viitoarea întâlnire a conducerii partidului. Până în iunie, PES nu va mai organiza nici un eveniment alături PSD, a mai anunțat Stanișev în comunicatul oficial postat pe site-ul PES miercuri.

Comunicatul integral al PES:

„Guvernul britanic și UE trebuie să colaboreze pentru a preveni ieşirea Marii Britanii din UE fără o înțelegere, a declarat astăzi Partidul Socialiștilor Europeni. Traseul prin impasul Brexit necesită un dialog constructiv și un plan clar, cu o prelungire dacă este necesar. Candidatul PES,  Frans Timmermans, președintele PES, Serghei Stanishev și șefi de guverne, alături de comisari și lideri de partid, s-au întâlnit joi la Bruxelles, înaintea Consiliului European special, care va decide dacă va amâna data la care va pleca din Regatul Unit din Uiunea Europeană.

„Intrarea într-un brexit fără un acord ar fi o veste proastă pentru Regatul Unit și UE. Marea Britanie are nevoie de timp pentru a găsi o soluție cu privire la modul în care poate avansa, prin negocierile dintre guvern și opoziția oficială, astfel încât se poate găsi o soluție viabilă la impasul actual din Anglia. O ieșire la marginea stâncilor ar fi foarte dăunătoare”, a spus Serghei Stanishev.

În timpul întrevederii, președintele PES, Serghei Stanishev, a reafirmat preocupările continue ale socialiştilor europeni, cu privire la statul de drept în România. El a informat prim-miniștrii, comisarii și liderii de partid că până când Guvernul României nu-şi va clarifica angajamentul față de statul de drept și nu va urma recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va îngheța relațiile cu PSD, în așteptarea unei discuții formale la următoarea întâlnire a socialiştilor europeni din iunie, în cadrul căreia va fi discutată componența PSD România în cadrul partidului european. El a concluzionat că nu va fi organizat niciun eveniment PES alături de PSD până la momentul respectiv”, se arată în comunicatul oficial PES.