Revocarea ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, a fost trimisă la Cotroceni, anunță Antena3. Potrivit sursei citate, premierul Florin Cîțu l-ar fi informat pe ministrul Finanțelor că ședința de astăzi va fi ultima la care va participa.

La finalul lunii mai, apăruseră informații pe surse politice, potrivit cărora prim-ministrul Florin Cîțu ar fi nemulțumit de ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare. Ministrul ar fi readus în minister mai mulți angajați apropiați de PSD și Darius Vâlcov, pe care Florin Cîțu îi înlăturase în 2020 în urma reorganizării. Totodată, pe Florin Cîțu l-ar fi deranjat absența din spațiul public a actualului ministru al Finanțelor.

Premierul ar fi deranjat de faptul că Nazare a readus în minister mai mulți angajați apropiați de PSD și Darius Vâlcov, pe care el îi înlăturase în 2020 în urma reorganizării, dar și din cauza absenței din spațiul public a actualului ministru al Finanțelor.

Mai precis, Florn Cîțu i-ar fi reproșat lui Alexandru Nazare faptul că l-a adus pe post de consilier personal pe Mihai Diaconu, cunoscut drept un apropiat al lui Darius Vîlcov, fost ministru PSD al Finanțelor. Diaconu fusese înlăturat din poziția de secretar general în urma reorganizării Ministerului Finanțelor de către Florin Cîțu, în 2020. Hotărârea de guvern privind reorganizarea a fost atacată ulterior de Diaconu și alți angajați în instanțele de contencios administrativ.

Un alt motiv de nemulțumire este reangajarea în minister a lui Ciprian Badea, și el înlăturat din instituție prin reorganizare. Totodată, numirile făcute de Alexandru Nazare la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), companie controlată de Ministerul Finanțelor, sunt și ele motiv de nemulțumire pentru Cîțu.

În urma acestora, Ministerul Finanțelor a transmis următoarele precizări.

Menționăm că, așa cum prevede Codul administrativ, funcționarii publici trebuie să își desfășoare activitatea cu profesionalism și imparțialitate, criteriile de evaluare pentru accesul în funcții publice fiind clar enumerate la art 368.