Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc luni, la Palatul Cotroceni, a fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL. Premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern.

Nu în ultimul rând, surse din conducerea PNL au declarat că atmosfera la sediul central al liberalilor a fost „amară”, premierul Orban spunând chiar la un moment dat, că demisionează din funcția de președinte al partidului, dar după și-ar fi retras această intenție.

Mulți lideri din PNL și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care Ludovic Orban a gestionat atât guvernarea, criza COVID, dar și campania electorală. O parte dintre liberali și-ar dori o reformă a partidului, o schimbare la vârf, ceea ce s-ar putea realiza la Congresul partidului, în luna aprilie.

Anunțul făcut de Ludovic Orban

„România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor români și decizia mea de astăzi vreau să arate foarte clar: că nu mă cramponez de funcție.

Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii s-au confruntat cu o pandemie și criză economică fără precedent.

Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările.

Pe 6 decembrie romanii au decis componența viitorului parlament. Obiectivul meu este de a construi o majoritate care să nu conțină PSD și de a fi implicat în negocierile viitoare.

Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului ce va fi desemnat de președintele României. Vreau să spun clar. Demisia mea să arate un lucru limpede: nu mă cramponez de nicio funcție. Pentru mine interesul României este deasupra PNL și deasupra intereselor mele personale.

Le mulțumesc celor care au fost alături de noi în grelele bătălii din acest an. De asemenea vreau să transmit cetățenilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile a fost luată cu un singur scop: de a apăra sănătatea, viața și locuri de munca”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea