Orban conduce în prezent Departamentul pentru Afaceri Europene al Administraţiei Prezidenţiale.
A fost primul comisar european al României, pe probleme de multilingvism, între 2007 şi 2010 şi, mai înainte, a condus negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană, având aşadar cunoştinţele necesare şi o bună reputaţie în spaţiul comunitar.
capital.ro anunţa la finele lunii august că noul minister va fi înfiinţat în această toamnă, conform declaraţiei ministrului Dezvoltării, Elena Udrea.
Udrea a spus că deocamdată nu s-a stabilit exact stafful acestui minister, dar se urmăreşte ca persoana care îl va conduce să fie un om care are o bună imagine la Bruxelles.
"Va fi cu certitudine un om ce are bună imagine la Bruxelles, relaţii cu forurile europene, care ştie care sunt uşile ce trebuie deschise şi să ajute la o accesare rapidă a fondurilor europene", a afirmat ministrul dezvoltării.
La finele lunii iulie şeful statului a precizat că ştie cine va conduce noul minister, persoana fiind desemnată în urma discuţiilor cu premierul Emil Boc, dar nu poate face public această informaţie.
UPDATE
Noul minister, care se va ocupa exclusiv de gestionarea fondurilor europene destinate României, va fi înfiinţat în maximum două săptămâni, a anunţat astăzi, la Bistriţa, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, citat de Agerpres.

"Un proiect politic de maximă importanţă este înfiinţarea unui minister care să gestioneze resursele europene. Probabil în maximum două săptămâni acest minister va fi înfiinţat", a spus Oltean.

Liderul PDL afirmă că acest minister este cerut, "în ultimă instanţă", şi de către Uniunea Europeană, având în vedere rata redusă de absorbţie a fondurilor europene.

"El (ministerul – n.r.) este, în ultimă instanţă, solicitat şi de către Uniunea Europeană, pentru a avea un corespondent direct în responsabilităţi precise, având în vedere că absorbţia fondurilor europene nu cunoaşte un ritm atât de accentuat cum am dori şi noi, dar cum ar dori şi cei din UE", a declarat Ioan Oltean.