OUG 114 va fi modificată. Această decizie tocmai a fost luată de Guvern prin aprobarea proiectului de lege construit în acest scop.

Se schimbă mai multe prevederin din zona financiară, energetică și bancară, așa cum Capital a mai arătat.

Printre altele va fi eliminată referința ROBOR din calculul dobânzilor pentru creditele în lei ale populației și firmelor.

În locul ROBOR, în formula dobânzii variabile va fi folosit un indicator care să reflecte nivelul la care s-au făcut tranzacțiile pe piața interbancară. Cu alte cuvinte se va folosi o dobândă efectivă, unde s-au făcut tranzacții nu una doar anunțată de bănci, cum era ROBOR.

Așa cum a mai arătat Capital, această decizie s-ar putea să nu fie una avantajoasă pentru milioanele de clienți cu credite în lei, cel puțin pe termen scurt. În februarie, de exemplu, rata dobânzii de tranzacționare a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât ROBOR la 3 luni, ceea ce înseamnă că o introducere a noului indicator va aduce o creștere de dobândă.

Citește aici amănunte despre modificările privind ROBOR.

Vezi mai jos și care sunt cele mai importante schimbări din zona pensiilor și zona bancară, aduse de ordonanța aprobată de Guvern:

Anunț de la Guvern despre pensii. Se schimbă legea. Peste 7 milioane de oameni afectați

OUG 114. Veste bună pentru bănci. Guvernul le lasă să facă profit