BRD Finance își încetează activitatea după 20 de ani

Decizia închiderii BRD Finance, divizia de credite de consum a BRD Groupe Société Générale, a fost o surpriză pentru piața bancară din România.

„La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA se află în proces de vânzare a întregului său portofoliu de credite. Conducerea intenţionează să înceteze activitatea“, potrivit BRD, a transmis BRD.

BRD Finance, care a activat timp de 20 de ani în România, a luat decizia de a vinde toate activele și de a închide operațiunile sale.

Clienții care au credite active la această divizie a BRD nu vor experimenta modificări semnificative. Potrivit comunicatului oficial, toate contractele de credit vor fi transferate către o altă instituție financiară. Acest proces va garanta că toți clienții își vor continua plățile conform condițiilor inițiale, fără nicio schimbare a termenilor contractuali.

Decizia de a încheia activitatea vine în urma unei analize strategice efectuate de BRD Groupe Société Générale. Această mișcare face parte dintr-o restructurare mai cuprinzătoare a operațiunilor, având ca scop concentrarea pe alte segmente de piață și optimizarea resurselor disponibile.

Retragerea BRD Finance de pe piața financiară este un semnal puternic și ar putea influența strategiile altor instituții financiare din România.

Cum este organizat Grupul BRD

BRD Finance, deținută în proporție de 49% de BRD Groupe Société Générale și 51% de SG Financial Services Holding, a fost prezentă pe piața din România începând din aprilie 2004. În timpul acestui interval, și-a desfășurat activitatea de creditare prin oferirea de credite pentru achiziții de bunuri, carduri de credit, credite auto și credite de nevoi personale.

În România, Grupul BRD include, în afară de banca BRD Groupe Société Générale SA, și BRD Finance IFN SA, BRD Sogelease IFN SA și BRD Asset Management SAI SA.

În ceea ce privește segmentul de pensii, BRD nu a participat la majorarea capitalului social al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private în iulie 2023. Prin urmare, procentajul deținut de BRD a fost redus de la 49% la 26,95%, după ce ONRC a aprobat acest lucru în octombrie 2023. De asemenea, în iulie 2023, BRD a vândut investiția sa de 33,33% la Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) către CEC Bank, conform rapoartelor BRD.