"Credem că India şi Brazilia ar fi opţiuni bune. Dar credem, de asemenea, că Europa îşi va păstra probabil poziţia puternică şi din acest motiv noi nu intenţionăm să forţăm foarte tare această problemă acum", a declarat oficialul brazilian.

Cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut recent că ţările emergente ar trebui să aibă o prezenţă mai determinantă în conducerea atât a FMI cât şi a Băncii Mondiale, dar a avertizat că într-un moment atât de decisiv pentru UE, Uniunea nu va renunţa să pună pe masă ‘candidaţi buni’.

Ţările emergente au venit deja cu propriile nume. Între numele care se vehiculează se află cel al lui Kemal Dervis, fost ministru turc de Finanţe, care a ajutat ţara să evite falimentul recurgând la ajutorul FMI în 2001. În prezent, el conduce programul de economie globală la Brookings Institution, din Washington. Se are, de asemenea, în vedere numele lui Trevor Manuel, fost ministru de Finanţe al Africii de Sud şi Montek Singh Ahluwalia, vicepreşedinte al Comisiei de planificare a Indiei.

Procuratura statului New York l-a pus, duminică, sub acuzare pe directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, pentru agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol.
SURSA: Agerpres