Ardealului, plin de turisti in orice perioada a anului. Din pacate, dupa ora 21, strazile sunt goale, carciumile la fel. Oamenii nu se mai distreaza, iar turistii lipsesc cu desavarsire.” Iata cum creioneaza pe scurt atmosfera din Brasov, viceprimarul Gheorghe Scripcaru. El spune ca o mare parte din vina o poarta chiar municipalitatea pe care o reprezinta. „Noi nu am reusit sa creionam un plan clar de atragere a turismului. Mai mult decat atat, Poiana Brasov nu s-a gasit inca in planurile noastre, deoarece acolo nu exista alegatori”, spune Scripcaru. si totusi, Brasovul si-a pastrat aerul de oras medieval romanesc, chiar daca se simte nevoia unor refaceri ale cladirilor istorice. Viata orasului de la poalele Tampei graviteaza in jurul Pietei Sfatului, dar si al statiunii Poiana Brasov.
In apropierea Pietei Sfatului se gaseste turnul spiralat al Bisericii Negre. Capodopera gotica a fost construita la inceputul secolul XV si isi trage numele de la incendiul din 1689. Biserica poate fi vizitata, desi acum este in renovare. Langa Biserica Neagra si Piata Sfatului se gaseste strada Republicii, un loc de promenada si o ocazie pentru cumparaturi. In magazinele de artizanat se vand obiecte realizate manual: oua pictate, covoare de lana, jucarii de lemn si incrustaturi. Cea mai frumoasa panorama a Brasovului se poate admira de pe varful Tampa, dupa o calatorie cu telecabina. La statia de telecabina se ajunge dupa o plimbare prin zona veche a orasului, parasind Piata Sfatului si urcand pe strada Apollonia Hirscher. La capatul strazii se face stanga, pe strada Castelului, si apoi dreapta pe strada Romer, pana capatul careia se urca scarile ce duc la statie. Chiar la intrare se afla ruinele din vechiul zid al orasului. De-a lungul zidului se poate ajunge la Bastionul tesatorilor (unul din colturile cetatii datand din 1421-1436, care gazduieste un muzeu ocazional deschis pentru public).

De vizitat In judetul Brasov
– Complexul muzeal Scheii Brasovului ***
– Castelul Bran ****
– Muzeul de Arta *
– Muzeul de Etnografie **
– Muzeul de Istorie *
– Prima scoala romaneasca ***
– Biserica Neagra ***
– Bastionul tesatorilor **
– Cetatea Rasnov *
– Cetatea Rupea *
– Cetatea Prejmer *
– Rezervatia Naturala Tampa **
– Rezervatia geologica Bazaltele, de la Racosul de Jos **
– Dealul Lempes *

* Daca nu aveti ce face
** E bine sa treceti pe acolo
*** Nu ratati

Unde mancati In Poiana-Brasov
In mod sigur, Viorel Nica a reusit sa transforme vestitul restaurant Coliba Haiducilor intr-o destinatie turistica. Inca de la intrare, specificul romanesc este puternic prezent, prin poarta de tip ardelelnesc de la 1700. Nica detine cea mai mare camara de muraturi din Romania, iar la sfarsitul lunii septembrie, va deschide o sala de restaurant destinata degustarii de muraturi. Preturile la Coliba Haiducilor nu sunt exagerate, iar un pranz pentru doua persoana costa in jur de 500.000 de lei. Nu ratati pastrama de oaie, ciorba de perisoare sau friptura de porc mistret. La Coliba gasiti 12 tipuri de vinuri, dar cel mai bun este cel negru, la carafa, care costa 100.000 de lei. In orice moment, daca aveti nemultumiri, puteti discuta cu proprietarul localului, care este acolo toata ziua. Am incercat si concurenta Colibei, adica la sura Dacilor. Mancarea a fost in general buna, dar servirea a lasat de dorit. Ospatarii se misca foarte greu, se simte mentalitatea romaneasca. Aparitia unui strain le trezeste insa atentia, asa ca mai bine vorbiti englezeste.

Carciumi cu staif din Brasov
Vinul Cavalerului Sauvignon Blanc sau poate Chateau Bordeaux, Sangria sau, cine stie, un Chateau Domenii. Brasovul are parte, in ultimul timp, de restaurante, capitol la care poate concura cu Bucurestiul. Blue Corner, de exemplu, este un restaurant unde puteti manca un delicios rulou de muschiulet de porc cu bacon, care va costa 150.000 de lei. Nu ratati nici medalionul Blue Corner. Daca aveti chef sa luati micul dejun la Brasov, mergeti direct in Piata Sfatului. Cinci terase va vor atrage imediat, iar panorama merita tot bacsisul.
Vestitul restaurant Robinson ramane un loc care nu trebuie ocolit atunci cand sunteti in Predeal. In ultimul timp, in aceasta statiune au aparut mai multe restaurante de familie, care, la pretul de 300.000 de lei va ofera o masa de pranz completa. Nu ratati La tanti Ileana si, sub nici o forma, restaurantul Panoramic de pe varful Tampa sau pe cel de la Cetatea Brasov.