Împotriva sa au fost formulate 20 de capete de acuzare, legate în principal de încălcarea legii privind spionajul şi de colaborarea cu inamicul. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Manning a fost şi degradat militar. El a furnizat site-ului Wikileaks peste 250.000 de documente diplomatice şi 500.000 de rapoarte militare clasificate, în cea mai mare scurgere de informaţii secrete din istoria SUA.
Procurorii au cerut o pedeapsă de cel puţin 60 de ani de închisoare, considerând că astfel se vor descuraja acţiuni asemănătoare în viitor. Aceştia au argumentat că acţiunea lui Manning a pus în pericol vieţile celor care erau surse ale spionajului american.
Fost analist al serviciilor secrete americane, soldatul în vârstă de 25 de ani şi-a motivat gestul de a divulga respectivele documente clasificate prin intenţia de a arăta acţiunile sângeroase ale armatei americane şi de a declanşa "o dezbatere publică"despre războaie şi despre politica externă americană.

Pe când se afla în misiune în Irak, el a copiat documentele din bazele de date la care a avut acces şi le-a oferit site-ului Wikileaks, creat în anul 2006 de australianul Julian Assange, acesta din urmă fiind refugiat de peste un an la ambasada Ecuadorului la Londra şi aflat, la rândul său, în vizorul justiţiei americane.
Sursa: Agerpres