Directorul executiv al grupului petrolier BP, Tony Hayward, a avertizat Rusia ca trebie sa respecte dreptul la proprietate si litera legii daca doreste sa isi mentina avantul economic rapid de care se bucura in ultimii ani.

Tensiunile dintre BP si Moscova au escaldat pe fondul unui viitor incert al joint-venture-ului pe care BP il are cu rusii de la  TNK (TNK-BP).

TNK-BP este tinta unor anchete pe care autoritatile moscovite le-au demarat recent, in care mai multe documente au fost confiscate, iar angajatii companiei interogati. Scopul „vizitelor” este o posibila neplata a taxelor, insa britanicii vad aceste acte drept o incercare de a destabiliza BP.

Saptamana trecuta, directorul executiv al grupului TNK-BP, un cetatean britanic, a fost retinut de autoritatile ruse si interogat in legatura cu o presupusa evaziune fiscala.

Surse din industria de profil recunosc in deciziile Moscovei o incercare de a prelua treptat controlul asupra acestui joint-venture, in care statul sa traga toate sforile.

Data: 6 iunie 2008

Sursa: daily telegraph