Luni, Borisov a transmis în direct pe Facebook inspecția sa la uzina de reparații militare TEREM-Khan Krum din Târgoviște (Bulgaria), unde a fost însoțit de ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov. Joia trecută, s-a anunțat că Karakachanov a semnat un alt acord militar important, fără concurs. El a dat comanda de modernizare a 44 de tancuri T-72 în valoare de peste 78 milioane de leva cu TVA holdigului din domeniu TEREM.

Cu toate acestea, unitățile din holding nu pot desfășura principalele activități pentru modernizarea tancurilor și vor trebui să livreze sistemele moderne. Astfel, în practică, o parte semnificativă din fondurile proiectului va fi redirecționată către o altă companie. Până în prezent nu s-a anunțat cum va fi finalizat proiectul, cine va fi furnizorul echipamentului și cum va fi selectat. Argumentul potrivit căruia banii sunt investiți în industria bulgară eludează probabil organizarea unei licitații în care statul să poată obține prețuri mai mici datorită concurenței între companii, scrie publicația bulgară mediapool.bg.

Sistem similar în construcția de autostrăzi

Guvernul folosește un sistem similar de câțiva ani în construcția de autostrăzi. Mega-comenzile sunt date fără concurs Companiei de stat pentru Autostrăzi, care ulterior, conform regulilor sale, le distribuie subcontractanților selectați. La începutul lunii decembrie, ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, a dat din nou fără licitație firmei bulgare Samel 90 o comandă de 50 de milioane pentru vehicule blindate. El a anunțat atunci că și aceasta este o acțiune „patriotică”. Ambele comenzi militare mari au trecut prin Consiliul de Miniștri de la Sofia.

„Odată cu modernizarea tancurilor T72, sunt investite fonduri și în industria bulgară. Uzina TEREM din Tîrgoviște și-a recăpătat capacitățile de reparare a vehiculelor blindate, acolo lucrează 200 de persoane”, a comentat Borisov în timpul inspecției. Borisov a subliniat că „o astfel de modernizare a armatei bulgare nu s-a făcut de 15 ani”.

„Lucrăm conform standardelor NATO și facem tot ce este necesar pentru școlile militare, aviație, marinari, forțele terestre, forțele speciale, infrastructura și aeroporturi”, a spus premierul. În timpul vizitei lui Borisov la uzina din Târgoviște, a fost prezentat un prototip pentru modernizarea tancurilor T-72, în cazul cărora se înlocuiesc dispozitivele de supraveghere, integrând un nou sistem de control al incendiului, precum și o conexiune prin satelit.

Proiecte de modernizare a armatei

Karakachanov i-a vorbit premierului despre implementarea contractului pentru achiziționarea a două nave de patrulare multifuncționale. „Cei care ne critică ar fi trebuit să cumpere în deceniile anterioare. Alături de tancuri și artilerie, construim și drumuri”, a spus premierul. Vicepremierul Karakachanov a informat despre progresul celorlalte proiecte de modernizare a armatei, care sunt în curs de desfășurare, subliniind achiziția de avioane de luptă și infrastructura aeroporturilor militare.