Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, prin sistem video-conferinţă, la panelul ministerial Smart Money din cadrul Forumului Web desfăşurat în marja Summit-ului Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), organizat de Estonia, context în care a evidenţiat angajamentul constant al României faţă de obiectivele Iniţiativei şi rolul activ pe care ţara noastră îl va juca pe mai departe în dezvoltarea I3M.

Bogdan Aurescu, anunț important pentru România

Potrivit unui comunicat al MAE, intervenţia şefului diplomaţiei române a avut loc de la Washington, unde acesta efectuează o vizită bilaterală, la invitaţia omologului său american.

„Ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanţa relaţiei transatlantice şi valoarea adăugată pe care Iniţiativa celor Trei Mări o aduce pentru ambele maluri ale Atlanticului, aceasta reprezentând un exemplu concret de cooperare transatlantică eficientă, care a beneficiat de sprijinul şi implicarea SUA încă de la început. În aceeaşi măsură, a punctat că Iniţiativa rămâne o contribuţie regională europeană relevantă pentru creşterea convergenţei economice şi dezvoltarea statelor membre ale UE”, se arată în comunicat.

Oficialul român a reamintit importanţa conectivităţii pentru asigurarea unui răspuns adecvat al guvernelor la provocările generate de pandemia de COVID-19, precum şi pentru măsurile de redresare post-criză.

„În acest sens, trebuie asigurate conexiunile necesare spre a permite accesul în timp util şi în mod nediscriminatoriu la resursele necesare. În context, a arătat că atingerea obiectivelor Iniţiativei celor Trei Mări, în special avansarea implementării proiectelor sale majore de conectivitate, va avea un impact pozitiv asupra cooperării la nivelul regiunii. Accentuând importanţa rezultatelor concrete pentru evoluţia Iniţiativei, ministrul afacerilor externe a subliniat că Guvernul României continuă să lucreze la implementarea proiectelor prioritare aprobate, în strânsă cooperare cu alte guverne şi parteneri din regiune. Aceste demersuri vor contribui la reducerea decalajului de conectivitate atât de clar indicat de studiul FMI prezentat în cadrul Summit-ulu”, conform comunicatului.

Totodată, ministrul Aurescu a adăugat că pentru implementarea acestor proiecte este necesară „o finanţare adecvată, iar un rol esenţial îl au fondurile guvernamentale, europene, fondurile private şi Fondul de Investiţii al I3M”.

„A salutat anunţul SUA privind alocarea a până la 1 miliard USD pentru proiecte derulate în statele participante I3M, precum şi decizia mai multor state din regiune de a se alătura Poloniei şi României în cadrul Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, instrument lansat cu ocazia Summit-ului I3M de la Bucureşti, din 2018, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, în vederea sprijinirii eforturilor statelor participante de dezvoltare a infrastructurii, de asigurare a securităţii energetice şi de îmbunătăţire a conectivităţii la nivel regional. A arătat, în acest context, că atingerea unui nivel optim al dimensiunii Fondului trebuie să ducă la finanţarea de către acesta a proiectelor de infrastructură de interconectare strategică, care au fost aprobate de preşedinţii statelor participante, chiar dacă abordarea Fondului, până în prezent, este una de tip comercial”, se menţionează în comunicat.

În context, ministrul Afacerilor Externe a evidenţiat valoarea strategică pentru România şi pentru regiune a unor proiecte majore de infrastructură şi interconectare, precum „Rail2Sea (Calea ferată Constanţa – Gdansk) şi Via Carpathia”.

În finalul intervenţiei sale, potrivit aceleiaşi surse, şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea că, prin continuarea angajamentului activ al tuturor statelor participante şi partenere, cu sprijinul Comisiei Europene, al instituţiilor financiare europene şi internaţionale şi al comunităţii de afaceri, toate proiectele majore de interconectivitate din regiune vor fi implementate, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor Iniţiativei celor Trei Mări.