Premierul Emil Boc a declarat azi că discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) şi ai Fondului Monetar International (FMI) vor viza deficitul, majorarea deficitului pentru infrastructură, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit. Prima misiune a FMI care va evalua modul de îndeplinire de către România a angajamentelor asumate prin acordul semnat în martie va veni la Bucureşti miercuri, 29 iulie.

„Priorităţile noastre sunt legate de deficit, de majorarea deficitului pe componenta infrastructură, pentru că în condiţiile în care nu avem creştere economică de 8%, ci avem scădere economică, în condiţiile în care ceilalţi ne-au lăsat cu deficit de 5,4, pe fond de criză şi de cădere economică, trebuie pe componenta infrastructurii să ai o soluţie financiară pentru a putea finanţa lucrările care modernizează România şi menţin locurile de muncă”, a declarat primul ministru.

Discuţii pe marginea creşterii plafonului de garanţii guvernamentale

Boc a adăugat şi alte teme care vor fi dezbătute în cadrul întâlnirilor cu specialiştii Comisiei Europene şi FMI, printre care majorarea plafonului de garanţii guvernamentale, astfel încât după mecanismul utilizat în programele Prima Casă şi Primul Siloz să poată susţine şi alte domenii strategice ale economiei naţionale şi neimpozitarea profitului reinvestit, un obiectiv clar al Guvernului.

„Nu am discutat acest lucru”, a fost răspunsul premierului la o întrebare privind eventualitatea discutării diminuării salariilor din sectorul bugetar.

Pogea, Videanu, Berceanu, Nica, Niţă şi Sârbu, „scoşi la tablă”

Premierul Emil Boc a desemnat o echipă pentru discuţiile cu FMI şi CE, care are mandat de principiu să abordeze temele legate de plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi problema deficitului bugetar.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că echipa desemnată de Emil Boc îi are în componenţă, de la PDL, pe Gheorghe Pogea, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, şi pe Dan Nica, Constantin Niţă şi Marian Sârbu, de la PSD.

Flutur precizat că s-a dat un mandat de principiu echipei care va participa la discuţiile cu FMI şi cu reprezentanţii CE, astfel încât să se abordeze următoarele patru teme: plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investişţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi problema deficitului bugetar.

SURSA: Mediafax